Werknemers kunnen tegenwoordig van hun werkgever verlangen dat er wordt meegewerkt aan een beter voorspelbaar arbeidspatroon. Werkgevers zijn tevens verplicht om hun werknemers beter te informeren over hun arbeidsvoorwaarden.

Dit is het gevolg van de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, die 1 augustus jl. in werking is getreden. De belangrijkste bepalingen hebben betrekking op de informatieplicht, scholing en nevenwerkzaamheden.

Informatieplicht
Werkgevers waren al verplicht om schriftelijk aan werknemers te melden welke essentiële arbeidsvoorwaarden er gelden. Deze lijst van arbeidsvoorwaarden staat in de wet. Daarin staat bijvoorbeeld dat een werknemer recht heeft op informatie over de functieomschrijving, de aard van het contract en het salaris. Sinds 1 augustus 2022 moet de werkgever over meer zaken informatie geven. Bijvoorbeeld over de voorspelbaarheid van werk- en rusttijden. Dit heeft vooral impact op oproepkrachten en andere flexwerkers, waarbij juist sprake is van een onvoorspelbaar werkpatroon.

Scholing
Als een werknemer op grond van de wet of cao een verplichte opleiding moet volgen, dan komen alle kosten, dus ook reiskosten en studiemateriaal, voor rekening van de werkgever. Verplichte scholing wordt sowieso als arbeidstijd beschouwd en moet zoveel als mogelijk onder werktijd plaatsvinden. De hiermee strijdige studiekostenbedingen zijn nietig.

Nevenwerkzaamheden
Een nevenwerkzaamhedenbeding is alleen nog toegestaan als er een objectieve rechtvaardigingsgrond voor is. Voorbeelden daarvan zijn; gezondheid en veiligheid, bescherming van vertrouwelijkheid en het vermijden van belangenconflicten.

Omdat de nieuwe wetgeving geen overgangsrecht kent, moeten werkgevers hier dus direct rekening mee houden. Dit betekent dat in veel gevallen arbeidsovereenkomsten, algemene arbeidsvoorwaarden en dergelijke zullen moeten worden aangepast. Wilt u daar meer over weten, dan helpen wij u graag, transparant en voorspelbaar.

Bert van Dijk | Manager Payroll
T 085 080 7000
E bvdijk@schuiteman.com

www.schuiteman.com