BARNEVELD - Lokale transportbedrijven zijn dringend op zoek naar vrachtwagenchauffeurs. Om het tekort aan te pakken, startte deze maand een nieuwe mbo-opleiding in Barneveld.

Het gaat om de Opleiding Chauffeur Wegvervoer. De opleiding wordt aangeboden in Barneveld door MBO Amersfoort, dat een leslocatie heeft op industrieterrein Harselaar. De mbo-instelling werkt voor de opleiding samen met het Sectorinstituut en bedrijven als Van Reenen Transport, De Heus, Vink, Transportbedrijf W. van Kommer, Amerongen Kamphuis en Bos Dynamics.

Volgens de samenwerkende partijen kiezen jongeren die naar het mbo gaan het liefst een opleiding dicht bij huis. Door een chauffeursopleiding te starten in Barneveld, willen de partijen meer jongeren verleiden om hun geluk in de transport en logistiek te beproeven. De eerste klas die van start gaat, telt zo’n 15 leerlingen. Zij volgen een BBL-opleiding. Dat betekent dat ze een dag in de week naar school gaan en de rest van de tijd leren bij een bedrijf.

Een rondje langs vacaturesites leert dat transport- en logistiekbedrijven in de gemeente Barneveld tientallen vacatures hebben openstaan. Het tekort aan chauffeurs heeft twee belangrijke oorzaken. De aantrekkende economie zorgt er voor dat de vraag naar transport sterk toeneemt. Tegelijkertijd kampt de sector met sterke vergrijzing. De komende jaren gaan veel chauffeurs met pensioen.

mboamersfoort.nl