BARNEVELD – Het zijn spannende tijden voor veel Barneveldse bedrijven. De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan trekken ook hier diepe sporen.

Zwaarst getroffen zijn de reissector, de horeca en evenementenbranche. Daar viel de omzet van de ene op de andere dag volledig weg. Verder leven veel Barneveldse retailers tussen hoop en vrees, nu de winkelstraten steeds leger worden en consumenten voorzichtiger zijn met uitgaven. Ook bedrijven zelf doen even minder investeringen, waardoor een domino-effect bij leveranciers ontstaat. En installateurs van bijvoorbeeld zonnepanelen merken dat de productie en logistiek in China weken stil heeft gelegen, waardoor niet alle producten leverbaar zijn.

Coronadesk
De gemeente Barneveld ondersteunt getroffen ondernemers via een coronadesk, die bereikbaar is via 0342-49 58 88 of coronadesk@barneveld.nl. Verder krijgen bedrijven zes maanden uitstel om de gemeentelijke belastingen en heffingen te betalen. Toeristische bedrijven hoeven even geen toeristenbelasting af te dragen. De maatregelen komen bovenop het steunpakket van de overheid, waarvan ondernemers zich wel afvragen: hoe snel ga ik geld zien?

Lokale creativiteit
Om omzetdaling op te vangen komen veel bedrijven met alternatieve diensten. Zo bezorgt De Elstar Catering maaltijden aan huis, net zoals restaurants als De Hebberd en ‘t Herdertje. Veldhuizen Grafisch Effect uit Voorthuizen richtte in no-time de productie in van borden, stickers en anti-coronaschermen. Verhuurbedrijf Hado Midden Nederland uit Kootwijkerbroek biedt haar mobiele toiletunits nu niet aan voor evenementen, maar als sanitaire oplossing voor vrachtwagenchauffeurs en ziekenhuizen. En de TeKa Groep – exploitant van o.a. de Midden Nederland Hallen – introduceerde flexibele boekingsvoorwaarden, zodat evenementen later in het jaar wel door kunnen gaan.

Grote vraag is ondertussen voor veel bedrijven – bijvoorbeeld in de toeristische sector – hoe lang de maatregelen duren en wat de impact op lange termijn is van deze crisis. In de voorgaande crisis bleek de nuchtere en behoudende ondernemersmentaliteit – geen grote risico's, eerst sparen dan uitgeven – en de cultuur om elkaar werk te gunnen in Barneveld en omstreken een voordeel. Dat geeft in ieder geval een sprankje hoop in deze uitdagende tijden.