BARNEVELD - De betonfundamenten van de oude fabriek van Bosch Beton in Kootwijkerbroek worden hergebruikt in de nieuwe fabriek in Barneveld. De firma’s Peelen uit Harskamp en Vink uit Barneveld gaan zo’n 20.000 ton materiaal nauwkeurig demonteren om te kunnen hergebruiken als circulaire grondstof.  

“Het idee bestond al langer om de oude betonfundamenten in te zetten als nieuwe grondstof, namelijk betongranulaat. Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Dankzij de inspanningen van Peelen en Vink is het toch gelukt”, aldus Brand Jan van den Bosch van Zonnepark Branderwal.

Nauwkeurig proces
Om de betonfundamenten te kunnen hergebruiken, dienen de breekwerkzaamheden onder strikte certificering plaats te vinden. “Het is van groot belang om bij de bron al direct nauwkeurig te sorteren en schoon te werken”, aldus Wouter Peelen. De firma Peelen combineert deze werkzaamheden met de grondwerkzaamheden voor de aanleg van zonnepark Branderwal. Om de betonfracties beter en schoner te kunnen zeven dan traditioneel, testte de firma Vink een nieuwe zeeftechniek. Henk Koopman, werkzaam bij Vink: “Deze proef was erg succesvol, we zien veel potentie in deze techniek.”

Duurzame visie
Voor Bosch Beton komt dit als een welkome aanvulling. “Het is toch prachtig om de oude fundamenten waar Bosch Beton op groot geworden is, her te gebruiken als nieuwe grondstof voor de productie van keerwanden? We ‘eten’ onze oude fabriek als het ware op. Dit past ook helemaal in onze duurzaamheidsgedachte waarmee onder andere de nieuwe fabriek is gebouwd. Het is een mooi praktijkvoorbeeld van circulariteit en past helemaal in deze tijd”, aldus Brechtje van den Beuken van Bosch Beton.

De verwachting is dat er totaal ongeveer 20.000 ton materiaal beschikbaar komt voor hergebruik, waarvan op dit moment een derde deel verwerkt is. Alles dient eind 2022 afgerond te zijn. Dat ligt ook in lijn met de realisatie van Zonnepark Branderwal op het voormalige fabrieksterrein.