BARNEVELD – Slecht nieuws voor ondernemers die in Barneveld tegen de grenzen van hun ruimte aanlopen. De uitbreiding van Harselaar-Zuid laat in ieder geval nog twee maanden langer op zich wachten.

De behandeling van het bestemmingsplan voor fase 1b van het industrieterrein is namelijk voorlopig doorgeschoven van december 2020 naar februari 2021, meldt de gemeente Barneveld.

Grote boosdoener is de stikstofproblematiek. Bij de bouwwerkzaamheden komt tijdelijk stikstof vrij, de vestiging van bedrijven zorgt voor een structureel hogere stikstofuitstoot. Daar moet compensatie voor plaatsvinden. Het wachten is op een landelijke oplossing voor dit dossier.

De eerste fase van Harselaar-Zuid is inmiddels bijna vol. Op het nieuwste industrieterrein van Barneveld zijn op Funda in Business nog maar twee kavels beschikbaar. Gezamenlijk gaat het om zo'n 38.000 vierkante meter uit te geven bedrijfsgrond.

Bedrijfsmakelaar Gerben Hartkamp pleitte om die reden eerder al in dit magazine voor een snelle uitbreiding van industriegrond in Barneveld. “We horen van meerdere bedrijven in de maakindustrie dat ze tegen de grenzen van hun ruimte aanlopen. Als we door de coronacrisis of het stikstofprobleem nu geen vaart maken met de uitbreiding van Harselaar-Zuid, gaan we straks bedrijven verliezen in Barneveld.”

Tot nu toe is zo'n 34 hectare aan grond uitgegeven op Harselaar-Zuid. De volgende fase van het terrein omvat een uitbreiding met nog eens circa 20 hectare aan bedrijfsgrond. Na een uiteindelijke derde uitbreidingsfase - die nog niet gepland is - zal het terrein vol zijn. De volgende fase van het terrein omvat een uitbreiding met nog eens circa 20 hectare