Wel of geen btw over de huurprijs van een bedrijfspand? Voor veel verhuurders en huurders van bedrijfsonroerendgoed blijft het lastige materie. Zeker als er niet btw-plichtige huurkandidaten betrokken zijn in het proces. 

Eerst maar eens het uitgangspunt. De verhuur van een winkel, kantoor of bedrijfshal is van rechtswege vrijgesteld van btw. Tóch wordt er over het algemeen btw berekend over de huurprijs. Een ondernemer die een bedrijfspand huurt, is namelijk meestal zelf btw-plichtig en kan de btw dus verrekenen met de fiscus. Verhuurder en huurder zullen daarom meestal ‘opteren voor een btw-belaste’ verhuur.

Voor de wet ben je btw-plichtig als je voor ten minste 90% btw-belaste prestaties verricht. Stichtingen, sportclubs, onderwijsgerelateerde instellingen, (semi-)overheden en zorginstanties doen dat meestal niet. Zij zijn dus geen onderneming in de zin van de wet en dus ‘niet btw-plichtig’.

Wat als je nu als verhuurder een huurkandidaat treft die niet btw-plichtig is? Laatst hadden we zo’n situatie toen een stichting interesse toonde om een bedrijfshal te huren. Het lijkt logisch om dan vrij van btw te verhuren, maar dat kan wel eens ‘te kort door de bocht’ zijn.

Als een verhuurder een bedrijfspand laat bouwen, moet er namelijk btw worden betaald over de aanneemsom en over de grond. Als de huurder dan een ‘niet btw-plichtige’ kandidaat is, kan de verhuurder deze btw niet met de fiscus verrekenen. Het rendement is dan fors lager dan wanneer er een btw-plichtige huurder zou zijn geweest. In de regel zal de verhuurder deze ‘schade’ in de huurprijs willen verrekenen. Deze btw-compensatie is niet per definitie gelijk aan het 21%-tarief.

Kortom, complexe materie die tot grote schade lijdt als je er te lichtzinnig mee omgaat. De rol van de bedrijfsmakelaar als ‘gatekeeper’ is in dergelijke situaties dan ook van groot belang. U mag verwachten dat uw makelaar bij verhuur zulke problemen signaleert én u informeert over oplossingen.

Gerben Hartkamp RMT,
Midden Nederland Bedrijfsmakelaars

www.mnm-bog.nl