BARNEVELD - Van den Brink Staalbouw in Barneveld behoort tot de grotere staalbouwers van Nederland. Door gerichte investeringen heeft het bedrijf zich voorbereid op gezonde groei in de toekomst.

In mei werd aan de Mercuriusweg een grote opslaghal van transportbedrijf Jonker & Schut opgeleverd. Het skelet van deze hal is gefabriceerd door Van den Brink Staalbouw. De Barneveldse staalbouwer is gespecialiseerd in XL-staalconstructies voor de bouw van onder meer logistieke distributiecentra en parkeergarages.

Voorloper in circulariteit

Wie regelmatig een rondje doet over onder meer Harselaar-Zuid valt het direct op: staalconstructies worden bijna altijd ingezet bij nieuwbouw van bedrijfspanden. Staal is een snelle, maar vooral ook een duurzame manier om te bouwen. Van den Brink Staalbouw is daarbij een voorloper op het gebied van circulariteit, vertelt directeur Robert Kwintenberg. “De grondstof staal is van zichzelf al volledig circulair. Daarnaast werken we onder de noemer Logistaal aan nieuwe concepten in de logistiek, waarbij de circulaire gedachte consequent wordt doorgevoerd.” Met succes, want in 2016 won Van den Brink, samen met haar bouwpartners, de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2016 met een volledig duurzaam bedrijfsgebouw op Schiphol-Oost dat demontabel is tot en met de voetplaten en betonvloeren.

Sinds 2014 is het bedrijf gevestigd in een volledig geautomatiseerde productieruimte van ruim 12.500 m2 op Harselaar West-West. “Oprichter Henk van den Brink heeft het bedrijf in bijna twintig jaar van niets uitgebouwd tot een moderne fabriek”, vertelt Kwintenberg. “Echt knap. Twee jaar geleden besloot hij het rustiger aan te doen en ben ik in het bedrijf gestapt. De Rabobank heeft ons hierin van begin af aan uitstekend begeleid. Rekeninghoudend met alle belangen. Het was een roerige tijd waarin er veel veranderde op de markt. Van den Brink had een goed team neergezet, een bedrijf met een een uitstekende werkmentaliteit. Dat hebben we uitgebouwd. Dat is onze kracht geweest.”

Focus aanbrengen en relaties versterken
Om mee te bewegen met die veranderende markt voerde Kwintenberg vele veranderingen door in het bedrijf. “Zoals het focussen op twee pijlers, de parkeergarages en distributiecentra, om focus te creëren. Hierdoor zijn we enorm gegroeid. We doen geen werk meer dat niet bij ons past. Ons pand is ingericht op groei in de toekomst, mede door het erbij trekken van een aangrenzende fabriekshal met een hijscapaciteit van 80 ton. Maar we willen bewust dit jaar niet te hard groeien. Liever steken we nu tijd in het ontwikkelen van sterke concepten en een goede relatie met onze klanten. Daarin maak je het verschil. Want waar je staal of in het geval van de Rabobank geld koopt, maakt niet uit. Een klant kiest voor jou op basis van gevoel. Daar moet je in investeren. De Rabobank snapt dat.”

 

rabobank.nl