BARNEVELD - Oldtimers. Ze zijn blikvangers op de weg en worden door hun eigenaar met liefde en zorg behandeld. Hein Waaijenberg is ook zo’n liefhebber. Maar wel eentje met gouden handjes, want hij wist al tientallen oude barrels op te knappen tot glanzende beauty’s. Gewoon in zijn werkplaats aan de Valkseweg.

Het zijn vooral particulieren die hem weten te vinden, vertelt hij. Eigenaren van een oldtimer waaraan het nodige spuit-, las- en plaatwerk moet gebeuren. Van het stralen van de carrosserie, het spuiten van een spatbord, de reconstructie van een niet meer te verkrijgen onderdeel tot het nieuw maken en inlassen van plaatwerkdelen. In sommige bolides zitten wel duizend manuren, zoals de Mercedes 190 SL die hij recent afrondde. “De klant had hem voor zijn dochter gekocht als erfenis. Een soort investeringsobject zeg maar. Ik heb hem helemaal moeten strippen, er was praktisch niets wat nog bruikbaar was. En vervolgens heb ik hem opnieuw opgebouwd. Natuurlijk met zoveel mogelijk authentieke onderdelen, maar soms zijn die er niet meer en gebruik ik onderdelen die zijn nagemaakt van de oude. Het resultaat was prachtig, en dat mag ook wel als zo’n auto hier drie jaar heeft gestaan.”

Zelf rijdt hij momenteel in een Volkswagen Kever en dan heeft hij nog twee oldtimers binnen staan waar tussen de bedrijven door aan wordt gesleuteld. Zijn persoonlijke favoriet? Een BMW 501 of 502, die gebouwd werden voor 1963 en waaraan een behoorlijk prijskaartje hangt.

Hij is er eigenlijk zo’n beetje ingerold, vertelt Hein. Zijn vader was altijd al een liefhebber, en op zijn zestiende kocht hij zijn eerste Volkswagen Kever. Een oldtimer uiteraard. Hij knapte hem op in de avonduren, sleutelde vervolgens ook nog aan een oldtimer van een vriend en voor hij het wist kon hij zijn baan opzeggen. Hij restaureert nu zo’n tien oldtimers per jaar, schat hij in. Die komen onder meer via Volvo Klassiekers (ook aan de Valkseweg) in zijn werkplaats, maar ook op internet weten mensen uit heel Nederland hem te vinden. Het is een kostbare grap om een oldtimer op te laten knappen, maar Hein snapt het als geen ander dat zijn klanten dit er voor over hebben. “Modern blik brengt je waar je wezen moet. Gewoon van a naar b. Maar met een oldtimer rij je voor je plezier. Voor de beleving. Zo ben ik met een vriend een keer naar Schotland gereden. Dat is toch totaal anders dan wanneer je dat in een gewone auto zou doen.”

www.waaijenbergautorestauraties.nl