KOOTWIJKERBROEK - Energiecoöperatie Duurzaam Kootwijkerbroek krijgt de ruimte om 1.000 zonne-panelen te realiseren. Hiermee kunnen ondernemers en particulieren die zelf geen zonnepanelen op het dak kunnen, mogen of willen plaatsen alsnog duurzame energie afnemen. De panelen worden onderdeel van het nog aan te leggen zonnepark Branderwal.

Het wachten is nog op de benodigde vergunning om de SDE-subsidie in het voorjaar van 2020 te kunnen aanvragen. Zodra deze is toegekend wordt gestart met de aanleg van zonnepark Branderwal. Dit vijftien hectare tellende zonnepark wordt gerealiseerd op het voormalige terrein van betonfabriek Bosch Beton aan de Wesselseweg in Kootwijkerbroek. Eind september legden energiecoöperatie Duurzaam Kootwijkerbroek en Bosch Beheer BV in een intentieverklaring vast dat 1.000 panelen die, geplaatst worden op het terrein, door de Coöperatie worden geëxploiteerd. “Een fantastisch eerste resultaat waarmee we een mooie bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van Kootwijkerbroek en omgeving”, aldus bestuursvoorzitter Reijer van de Kuilen.

Coöperatie
Energiecoöperatie Duurzaam Kootwijkerbroek is een initiatief van Plaatselijk Belang Kootwijkerbroek. De onafhankelijke coöperatie werd opgericht in het voorjaar van 2018 in reactie op de energiedoelstellingen van de gemeente Barneveld. Besloten werd om te starten met een project met zonnepanelen. Van de Kuilen: “De bereidheid om te investeren in duurzame energie is er vaak wel, maar niet iedereen heeft daar ook de mogelijkheid toe. Wie woont in een monument of huurhuis mag doorgaans geen zonnepanelen laten installeren. Ook kan de ligging van het dak ten opzichte van de zon of een dak dat gedeeld wordt met anderen een obstakel vormen. Met Duurzaam Kootwijkerbroek willen we iedereen de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van duurzame en lokaal opgewekte energie, waarvan de opbrengst naar de coöperatie gaat en niet naar een commerciële partij.”

Hoe werkt het?
De coöperatie koopt de zonnepanelen in, plaatst deze op lokale daken of op land, wekt stroom op en verkoopt deze aan een energiebedrijf. De leden van de coöperatie bepalen hoeveel van de opbrengst hiervan uitgekeerd wordt aan de leden, te weten particulieren en zakelijke kleinverbruikers (tot 10.000 kWh op jaarbasis). De mogelijkheid bestaat ook dat gespaard wordt om toekomstige projecten te financieren. “Deelnemers investeren in dit project door certificaten te kopen. Elk certificaat kost eenmalig € 100 en levert vervolgens jaarlijks € 16,50 op, waarvan € 12,50 in de vorm van korting op de energiebelasting en maximaal € 4,00 als uitkering vanuit de coöperatie. De certificaten hebben een looptijd van 15 jaar vanaf de startdatum van het project. Naast zonnepanelen op het eigen dak is dit een zeer rendabele manier om zonne-energie op te wekken”, vertelt Van de Kuilen. “Deelname is mogelijk voor iedereen die een stroomnetaansluiting heeft binnen de postcode 3774 en de direct aangrenzende postcodes. Vooralsnog richten we ons op zonnepanelen, maar ik sluit niet uit dat we in de toekomst zullen uitbreiden naar andere bronnen van duurzame energie.”

Dakdonoren
Ondanks de grote interesse van leden, bleek het vinden van dakdonoren niet gemakkelijk. “Het plaatsen en onderhouden van de zonnepanelen kost de eigenaar van het dak niets, maar het levert ook niets op. Dit maakt bedrijven terughoudend. Zonde, want de energietransitie is niet te stoppen. Op een gegeven moment zullen bedrijven worden gedwongen om te investeren in duurzame energie. Is het niet door de overheid, dan wel door hun klanten en afnemers. Aansluiten bij dit project kan bedrijven hierbij helpen. Of het nu als deelnemer of als dakdonor is.”

Werving
Met het beschikbaar stellen van ruimte op zonnepark  Branderwal is Duurzaam Kootwijkerbroek straks in staat om haar huidige, maar ook toekomstige deelnemers te bedienen. “De 1.000 zonnepanelen worden in principe tegelijk geplaatst. We zetten actief in op de ledenwerving, maar mocht in het voorjaar 2020 blijken dat nog niet alle panelen zijn uitgegeven, dan zal het project in twee fases van 500 stuks worden geplaatst. Het is slim om zo vroeg mogelijk in te stappen, zodat je optimaal rendement hebt van de investering.”

www.duurzaamkootwijkerbroek.nl