‘Vastgoed-bv is tikkende tijdbom in regio Barneveld’
BARNEVELD - Ondernemers die hun bedrijf verkopen en de opbrengst in vastgoed investeren, laten bij overlijden mogelijk een dure erfenis achter. Daarvoor waarschuwt Chris Dijkstra, partner en belastingadviseur bij Visser & Visser. Hij promoveert begin juli aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een onderzoek naar dubbele belastingheffing.
De explosieve nalatenschap wordt veroorzaakt door de huidige bedrijfsopvolgingsregeling. Die maakt het mogelijk om een bedrijf zo over te dragen dat opvolgers niet of nauwelijks hoeven af te rekenen met de fiscus. Maar vastgoed-bv’s vallen lang niet in alle gevallen onder die regeling, waarschuwt Dijkstra. Zo’n bv wordt gezien als een belegging en daarover wordt, net als bij alle beleggings-bv’s circa 40 procent erfbelasting geheven. Nabestaanden krijgen hierdoor alsnog een aanslag van de fiscus.
,,Zeker in Barneveld en omstreken is dat een groot latent probleem. Veel lokale en regionale ondernemers die hun zaak verkopen, investeren in vastgoed. Ze bouwen miljoenen op, maar hun erfgenamen krijgen daarover straks een flinke aanslag. Zie zo’n bedrag maar eens op te hoesten, want het zit vast in stenen. Er tikken hier heel wat tijdbommetjes.”
De bedrijfsopvolgingsfaciliteit ligt de laatste jaren onder vuur. ,,Dit kabinet gaat de regeling niet op de schop, maar waarschijnlijk daarna wel. Alle landen om ons heen hebben dat namelijk al gedaan”, zegt Dijkstra. ,,Ik pleit in mijn proefschrift om het onderscheid tussen ondernemen en beleggen met de bedrijfsopbrengst op te heffen. Belast gewoon beiden met één tarief van 20%. Maar goed: nu kun je nog van de huidige regeling profiteren en dat zou ik ondernemers dan ook zeker adviseren.”