BARNEVELD -Ze zullen er in de zomer even voor moeten doortrekken, maar volgens de ondernemers achter de Barneveldse Techniek Opleiding (BTO) staat er 1 september een gloednieuw opleidingscentrum voor technisch talent op bedrijventerrein Harselaar-Zuid.

Het animo voor die opleiding is groot, zegt bestuurslid Gerard van Beek (Van Beek Stalinrichting). De verwachting is dat er na de zomervakantie gestart wordt met 50 jongeren. Op termijn streeft BTO ernaar om zo'n 200 jongeren op te leiden.
De nieuwe techniekopleiding heeft daarbij een lokkertje dat je bij vrijwel geen andere mbo-opleiding ziet. Jongeren hoeven geen studiegeld te betalen, mogens gratis gebruikmaken van lesmateriaal, werkkleding en gereedschappen, krijgen tijdens hun opleiding al salaris en zijn na afloop verzekerd van een baan. De kosten worden gedragen door de inmiddels 60 deelnemende Barneveldse bedrijven, zoals Van den Brink Staalbouw, Moba, Hoeflon en Radine. Zij betalen een lidmaatschapsbedrag en een tarief per uur dat een student in hun bedrijf aan de slag is.

Leren en werken
BTO leidt jongeren via een tweejarig leer-werktraject (BBL) op voor een beroep in de metaal-, elektro- en installatietechniek en mechatronica, met daarbinnen naar verwachting dertien verschillende opleidingen. Jongeren gaan twee dagen in de week naar school en werken de overige drie dagen bij één van de aangesloten Barneveldse lidbedrijven. Het mbo-onderwijs wordt verzorgd door De Meerwaarde (onder verantwoording van MBO Amersfoort) en het Hoornbeeck College.
“Bedrijven zijn ontzettend enthousiast over dit concept”, zegt Van Beek. “De verwachting is dat het onderwijs zo beter aansluit op de praktijk in het bedrijfsleven. Bovendien kunnen jongeren binnen BTO vrijwel zonder vertraging switchen van bijvoorbeeld metaal- naar installatietechniek als blijkt dat de gekozen opleiding toch niet bij iemand past. Zo behouden we technisch talent voor het bedrijfsleven.”
Binnenkort start het grondwerk voor de bouw van het opleidingscentrum op bedrijventerrein Harselaar-Zuid, aan de kruising van de Stavorenweg en de Wencopperweg Het gebouw krijgt een vloeroppervlakte van 4.800 m2, met ondermeer leslokalen en praktijkruimtes die voorzien zijn van moderne machines. Van Beek: “We zoeken nu naar ondernemers die willen meedenken over zaken als de bouw van het pand en het lesprogramma en zijn op zoek naar praktijkopleiders die de jonge talenten willen begeleiden.”

Trend
Dat ondernemers zelf het initiatief nemen om op te leiden, is een landelijke trend. Op meerdere plaatsen in Nederland schieten zulke bedrijfsopleidingen uit de grond. Het concept voor de Barneveldse Techniek Opleiding is onder meer geïnspireerd op REMO Rijssen. Onlangs gingen docenten van de nieuwe Barneveldse opleiding naar de Twentse plaats om daar het concept te bekijken. “Als je daar rondloopt, gaat het wel kriebelen. We hebben ontzettend veel zin om te starten.”

www.btobarneveld.nl