Elke dag worden er in Nederlandse ziekenhuizen duizenden gereinigde medische instrumenten met de hand verpakt, waarna ze opnieuw gebruikt worden op de OK. Een Barneveldse uitvinding maakt een einde aan dat fysiek zware en foutgevoelige handwerk.

In een bedrijfspand op bedrijventerrein De Briellaerd in Barneveld bewegen vier robotarmen routineus heen en weer. Ze pakken een mandje op dat volligt met klemmen, tangen, naaldhouders en andere medische instrumenten. De robot weegt het mandje, scant de afmetingen en wikkelt er volgens protocol speciaal medisch verpakkingsmateriaal omheen.

Wereldprimeur
Die robot? Dat is de R-APPIT, een uitvinding van Niels Welling en Mariska van der Vliet, van R-SOLUTION Medical. Jarenlang dachten ze achter de schermen mee over de inzet van technologie en materialen op de Centrale Sterilisatie Afdeling van ziekenhuizen, waar medische instrumenten klaargemaakt worden voor hergebruik. Elke keer viel hen daarbij op dat er zoveel variatie zat tussen de verpakkingen van instrumentennetten.

Samen besloten ze de uitdaging aan te gaan om het verpakkingsproces te robotiseren. Inmiddels draaien er al inpakrobots in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Radboud UMC. De R-APPIT, die op De Briellaerd zijn finishing touch krijgt, is de opvolger. Een tweedegeneratierobot die in oktober zijn wereldprimeur beleeft op een medische beurs in Brussel.

Forse besparing
De belangstelling voor de AI-gedreven medische inpakrobot is groot en komt van over de hele wereld. De reden? “Er moeten in ziekenhuizen elke dag ontzettend veel instrumenten verpakt worden. Dat is zwaar en eentonig werk, dat heel veel concentratie vraagt. Ziekenhuizen hebben steeds meer moeite om daar medewerkers voor te vinden. De R-APPIT kan tot 90% van het inpakwerk overnemen”, vertelt Mariska van der Vliet.

Dat levert een forse besparing in arbeidskosten op. Gemiddeld verdienen ziekenhuizen de robot in iets meer dan drie jaar tijd terug. Tegelijkertijd worden de centrale sterilisatieafdelingen (CSA's) minder kwetsbaar voor de vergrijzing, ziekteverzuim en krapte op de arbeidsmarkt.

Hogere patiëntveiligheid
Maar misschien wel minstens zo belangrijk? De Barneveldse robot levert een bijdrage aan de patiëntveiligheid, geeft Niels Welling aan. “Als je gerobotiseerd verpakt, gebeurt dat gegarandeerd volgens protocol. Er kunnen geen haren, huidschilfers of ander menselijk materiaal in de sets terechtkomen. Het is de allerveiligste manier om gereinigde instrumenten te verpakken en draagt bij aan het terugdringen van postoperatieve wondinfecties door ziekenhuisbacteriën.”

En dan dringt de robot ook nog eens de berg met medisch afval terug. Doordat de robot met behulp van kunstmatige intelligentie voor elk instrumentennet de juiste verpakkingsafmetingen en verpakkingsmethode vaststelt, is er tot 28% minder verpakkingsmateriaal nodig. “Als je zo'n honderdduizend netten per jaar verpakt, levert dat in tien jaar tijd een reductie van 533.811 kilogram CO2-uitstoot op”, rekent Van der Vliet voor.

Definitieve doorbraak
Met de lancering van de vernieuwde R-APPIT en het opschalen van de productiecapaciteit, gaat het Barneveldse medtech-bedrijf nu voor een definitieve doorbraak in de ziekenhuiswereld. Daarbij wordt het bedrijf gesteund door Ramphastos Investments. De investeringsmaatschappij van Marcel Boekhoorn participeert sinds vorig jaar in R-SOLUTION Medical. “Het is onze droom dat gereinigde medische instrumenten wereldwijd op een consistente, hoogwaardige manier verpakt worden”, zegt Welling. “Met deze robot zetten we daar een nieuwe standaard voor neer.”

www.r-solution.nl