ZWARTEBROEK – Ze staan op bouwplaatsen door heel Nederland. De bouwliften van Velza, dat in de afgelopen jaren geruisloos uitgroeide tot één van de grotere spelers in de markt. 

In het ruime magazijn van Velza – gelegen in het buitengebied van Zwartebroek – pakken twee medewerkers de mastdelen voor een bouwlift bij elkaar die even later op transport gaat. Verderop is een monteur in de weer met slijptol en lasapparaat, om een lift op maat te maken. En een derde collega voert onderhoud uit aan een goederenlift die wekenlang op een grote bouw stond.

Waar gebouwd wordt in Nederland, moeten vaak hoogtes overbrugd worden. Soms gaat het om één of enkele verdiepingen, andere keren om tientallen meters. In beide gevallen is het prettig als bouwpersoneel snel en makkelijk met hun materialen boven komen, zodat ze zo efficiënt mogelijk hun werk kunnen doen.

200+ bouwliften
En daar helpt Velza bij. Het bedrijf beschikt over een collectie van ruim tweehonderd tijdelijke bouwliften. Van kleine pannenliften tot grote personenliften waar je met 20 collega’s tegelijk in kunt of goederenliften met een hefvermogen tot 2.000 kilo.

De liften vinden hun weg naar bouwplaatsen in heel Nederland. De klantenkring van Velza bestaat uit een breed scala aan bouwbedrijven. Daar zitten grote landelijke bouwers tussen als BAM en Heijmans, maar ook lokale aannemers, klusbedrijven en zzp’ers. Verder levert Velza voor collega-verhuurders, die hun klanten willen ontzorgen maar zelf geen bouwliften in het assortiment hebben.

Waarom klanten voor Velza kiezen? Dat heeft te maken met een mix van kwaliteit, betrouwbaarheid, flexibiliteit en service, vertelt ondernemer Johan Vonhof op kantoor. Eerst die kwaliteit maar eens. “Wij inspecteren, onderhouden en keuren al onze bouwliften in eigen beheer. Aannemers weten als ze een lift bij ons bestellen, dat ‘ie werkt en veilig te gebruiken is.”

De monteurs van Velza bouwen de lift op locatie op voor de klant. Als het nodig is kan dat razendsnel. “Heb je vanmiddag nog een lift nodig? Dan kunnen we dat regelen, mede omdat we beschikken over eigen transport. Dat is best bijzonder in onze branche. We horen wel eens dat aannemers ergens anders alleen al twee weken bezig zijn met de aanvraag en de planning van de levering”, vult mede-eigenaar Richard van Esveld aan.

Ook het maatwerk dat Velza kan leveren is onderscheidend. Van een lift 70 meter hoog in een woontoren in Groningen tot een lift die precies moet passen in de smalle bouwschacht van een grachtenpand in de binnenstad van Utrecht. “Dat soort uitdagingen vinden wij leuk. We gaan vaak op locatie kijken wat er nodig is en hoe we dat kunnen maken. Als het dan uiteindelijk met een speling van 3 centimeter lukt om zo’n lift in te bouwen, dan geeft dat een goed gevoel”, zegt Van Esveld.

Op de bouw krijgen de liften het vaak zwaar te verduren. Ze worden intensief gebruikt, staan bloot aan weer en wind en niet alle bouwvakkers gaan even voorzichtig met hulpmiddelen op de bouw om. Een schade of storing zit dus in een klein hoekje. Dan staan de monteurs van Velza binnen no-time op de bouwplaats, om te voorkomen dat het werk vertraging oploopt.

Onderhoud en technische keuringen
Verder verzorgt Velza de verplichte jaarlijkse keuring van de bouwliften. Zonder een geldig certificaat van goedkeuring mag een lift niet worden gebruikt. Aannemers die nog eigen liften hadden, brengen ze daarom steeds vaker onder bij Velza. Dat scheelt in de kosten van de eigen technische dienst. Bovendien beschikt Velza over een grote onderdelenvoorraad van alle liftmerken. Moet er bijvoorbeeld een staalkabel vervangen worden of is een looprol versleten? Dan kunnen de monteurs van Velza dat meteen regelen, waardoor de lift zo snel mogelijk weer inzetbaar is op de bouw.

Ook collega-leveranciers weten Velza te vinden. Het bedrijf nam in de afgelopen jaren onder andere de liften van Bouwplaatsinrichters in Twello en Roskam uit Amsterdam over. “Dat heeft alles te maken met het gebrek aan technisch personeel en het toenemende aantal veiligheidsinspecties op de bouw. Het leveren van bouwliften is echt een specialisme binnen de bouw geworden en daar profiteren wij van”, zegt Vonhof.

Want vrij geruisloos is Velza uitgegroeid tot één van de grotere bouwliftverhuurders van Nederland. “Toen wij het bedrijf ruim twee jaar geleden overnamen, hadden we niet kunnen voorspellen dat het zo’n vaart zou nemen. Als wij te horen krijgen dat de klant bij is dat de jongens van Velza komen dan zijn we trots.”

www.liften@velza.nl