GELDERSE VALLEI –  Ze zijn goed voor het milieu en leveren een mooi rendement op, maar 350 zonnepanelen op het dak? Dat is toch een serieuze investering. Op advies van Rabobank Gelderse Vallei besloot Manege Zwanenburg daarom om de panelen te leasen.

In de manege in De Glind borstelt een groepje kinderen de paarden en pony’s. Straks gaan ze opzadelen en daarna de manegebak in. De kinderen volgen een opstaples, waarbij ze op een veilige manier leren paardrijden. Op de manege kun je ook terecht voor groepslessen en privélessen.


Wat in de jaren tachtig begon als een hobby van de zussen Marian, Susan en Anja, is anno 2020 een bloeiend bedrijf. Je kunt er ook terecht voor paardencoaching. Een nieuwe tak is de zorgmanege, waar kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking of mensen met een specifieke zorgvraag dagbesteding volgen.

Subsidie en lage rente
Al met al wordt er daarbij heel wat stroom verbruikt. Dus toen vader Antoon Zwanenburg hoorde over een informatieavond van O-Gen over zonnepanelen bij agrarische bedrijven, ging hij toch een keertje luisteren. “Dit leek me toch wel goed om te doen. En met de subsidie die we konden krijgen levert het in 25 jaar een mooi rendement op.”
Met het plan om het dak van de manege vol te leggen met zonnepanelen, klopte Antoon aan bij huisbankier Rabobank Gelderse Vallei. Daar adviseerde accountmanager bedrijven Niek Schlief hem om de panelen te leasen. “De rente is op dit moment laag, waardoor je tegen beperkte kosten kunt leasen. Hierdoor hoef je niet in één keer een grote investering te doen en houd je je werkkapitaal beschikbaar voor je bedrijf. Vaak kun je daar met gerichte investeringen in je bedrijfsvoering een nog hoger rendement behalen.”

Je kunt meer leasen dan je denkt
Schlief kon Antoon Zwanenburg na het ontvangen van de offerte binnen één uur duidelijkheid geven. Omdat het om zonnepanelen ging, profiteerde de manege uit De Glind bovendien van de groenkorting op de rente van Rabobank Gelderse Vallei. “Dit is een mooi voorbeeld van hoe we als bank willen bijdragen aan het versterken van de lokale economie en het verduurzamen van onze directe leefomgeving. Een echte win-winsituatie”, volgens Schlief.
Steeds meer ondernemers ontdekken net als Manege Zwanenburg de kansen lease. De mogelijkheden gaan daarbij veel verder dan alleen het wagenpark. Van lasrobot tot graafmachine en van servers tot freesbanken; je kunt ze tegenwoordig leasen. Zolang het bedrijfsmiddel maar uniek te identificeren is met een kenteken of serienummer en niet ‘aard- en nagelvast’ vastzit in een gebouw.

Kosten voorspelbaar, wel fiscale aftrek
Bij lease gebruik je een voertuig of bedrijfsmiddel tegen een vast bedrag per maand. Je weet dus waar je aan toe bent. Je wordt wel eigenaar van het object, waardoor je gebruik kunt maken van fiscale aftrek. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Met de online calculator van Rabobank krijg je snel een indicatie van de leasekosten voor een bedrijfsmiddel. “Je mag ook altijd even bellen met mij of één van onze andere accountmanagers”, zegt Schlief. “Wij kijken ook graag mee naar lease-aanbiedingen van producenten en installateurs van zonnepanelen. Het is belangrijk dat je daarin appels met appels vergelijkt. Een 0-procent lease klinkt aantrekkelijk, maar soms betaal je dat voordeel via een hogere slottermijn dubbel en dwars terug. Laat je dus goed adviseren!”
hrabobank.nl/lokale-bank/gelderse-vallei/

www.rabobank.nl/gelderse-vallei