Barneveldse bedrijven die duurzame energie opwekken, kunnen hun stroom vanaf dit jaar rechtstreeks aan de gemeente Barneveld leveren. Dat gaat via EnergieWEB.

EnergieWEB is een samenwerking tussen de gemeenten Barneveld, Ede, Wageningen en Scherpenzeel. De gemeenten verbruiken samen zo’n 15GWh per jaar aan stroom, bijvoorbeeld in de gemeentehuizen of voor de straatverlichting. Die stroom willen de gemeenten voortaan duurzaam én lokaal inkopen.

Vaste tarieven voor langere tijd
Bedrijven die meedoen, krijgen 15 jaar lang een gunstig, vast tarief voor hun duurzaam opgewekte stroom. Daarmee bieden de gemeenten zekerheid die de dagmarkt niet biedt. Ook kunnen bedrijven subsidie krijgen voor het uitbreiden van hun opwekcapaciteit, zodat nog meer stroom lokaal opgewekt wordt.

Netcongestie tegengaan
Een belangrijke voorwaarde is dat de stroom wordt opgewekt op het moment dat de deelnemende gemeenten die gebruiken. Op die manier draagt EnergieWEB namelijk bij aan het tegengaan van netcongestie. Via EnergieWEB kunnen bedrijven ook subsidie krijgen voor energieopslagsystemen, zoals een batterij. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om ‘s nachts de straatverlichting te laten branden op lokaal opgewekte, groene stroom.

Meedoen in 2024
“Het mes van EnergieWEB snijdt aan twee kanten. We verduurzamen als gemeente, terwijl we tegelijkertijd gemeenschapsgeld lokaal besteden. Ik wil Barneveldse bedrijven dan ook oproepen om mee te doen”, zegt wethouder Jolanda de Heer. Inschrijven kan tot 18 maart 2024 via TenderNed. De verwachting is dat er in de komende jaren aanvullende aanbestedingsrondes plaatsvinden, totdat uiteindelijk alle stroom die de gemeenten gebruiken lokaal wordt opgewekt.

Meer informatie over deelname is te vinden op www.ede.nl/energieweb. De gemeente Ede verzorgt namens de deelnemende gemeenten de communicatie over EnergieWEB.