VIA Techniek laat fabrieken draaien
KOOTWIJKERBROEK - Niet aan beginnen, zei iedereen toen Johan van Veldhuizen (34) in 2019 als zzp’er een elektrotechnisch bedrijf overnam. De Kootwijkerbroeker deed het toch en stuurt inmiddels een bloeiend bedrijf aan dat fabrieken in heel Nederland helpt bij het automatiseren en robotiseren van hun processen.
Een mooi voorbeeld? Dat vind je in een grote dierenvoederfabriek. Hier worden volautomatisch de verschillende componenten voor hondenvoeding uit de silo’s gehaald, afgewogen en gemengd. De besturing van dat proces komt uit de computers van Kootwijkerbroekse engineers.
Of neem de fabriek waar tot voor kort medewerkers aan de lijn stonden om handmatig grote zakken te bevestigen aan een vulmachine. Dan werd de zak gesealed en door de medewerker op een pallet gezet. VIA Techniek dacht het proces opnieuw uit en ontwikkelde een machine met robot die nu volledig automatisch de zakken opsteken, afvullen, sealen en op de pallet plaatsen. “Wij komen in beeld als standaard machines tekortschieten”, vertelt Johan van Veldhuizen. “Dan gaan wij zoeken hoe we een proces toch kunnen automatiseren of robotiseren. We bieden daarbij een complete oplossing. Van advies tot haalbaarheidsonderzoek en van mechanische engineering van een maatwerk machine tot het ontwikkelen van besturingssystemen en software. Verder bouwen we ook besturingspanelen en schakelkasten en installeren we natuurlijk machines en robots.”
Tekort aan handjes
Bij VIA Techniek werken momenteel 12 software-, hardware-, mechanisch- en service-engineers. Het liefst zou Van Veldhuizen morgen nog een paar nieuwe techneuten aan het team toevoegen. Overal in Nederland komen industriële bedrijven namelijk handjes tekort, waardoor ze hun toevlucht zoeken in automatisering en robotisering. Bijkomend voordeel? Een volautomatische machine kan 24/7 doorgaan, een robot hoeft niet naar de wc en blijft ook met het weekend in zicht dezelfde, constante output leveren.
Had je Johan van Veldhuizen een aantal jaar geleden verteld dat hij nu hier zou staan met VIA Techniek? “Dan had ik je niet geloofd. Na mijn opleiding elektrotechniek aan de LTS in Barneveld kon ik zelfs eerst geen werk vinden. Dat kan je je nu bijna niet meer voorstellen, maar het was in de vorige crisis. Uiteindelijk vond ik een baantje bij een technische dienst.”
Een aantal jaar later maakte hij de overstap naar een machinebouwer, waar hij eerst als industrieel monteur werkte en later ook machines programmeerde. “Later ging ik als field service engineer de hele wereld over om robotlijnen te installeren en te programmeren. Ergens droomde ik toen al van een eigen bedrijf, ook omdat ik vaak ideeën had over hoe iets slimmer of beter kon.”
Een beetje eigenwijs
In 2017 - het vele reizen inmiddels zat - waagde Van Veldhuizen de sprong. Niet veel later kreeg hij de kans om Pol Elektrotechniek over te nemen. “Iedereen raadde het me af, maar soms moet je op je gevoel vertrouwen en een beetje eigenwijs zijn. Ik heb dus doorgezet, maar wel meteen gezegd: ik doe al het standaard elektrotechnisch werk eruit en ga me volledig richten op automatisering en machinebesturing.” Daarin nam Van Veldhuizen geen halve maatregelen. “Je neemt natuurlijk een bestaande klantenkring over. Als ik op vrijdagavond om 21.00 uur gebeld door een klant die privé geen stroom meer had, kwam ik het natuurlijk oplossen. Maar ik zei er meteen bij: mij de volgende keer niet meer bellen.”
Goed of niet
Het is typerend voor zijn stijl van ondernemen. Als Van Veldhuizen iets doet, doet hij het goed. “Ik had bijvoorbeeld nog maar één monteur in dienst toen ik al een werkvoorbereider aannam. Eigenlijk waren we er nog te klein voor, maar het zorgde ervoor dat ik zelf de hele dag langs de weg kon zijn om lastige problemen op te lossen. Dat is waar ik in geloof: een strakke organisatie waarin iedereen kan doen waar hij goed in is. Als monteur moet je niet om zeven uur ‘s ochtends hoeven zoeken naar je spullen in het magazijn.”
Veranderende rol
Nu VIA Techniek gegroeid is, is de rol van Van Veldhuizen veranderd. “Ik ben nu vooral bezig met het binnenhalen van nieuw werk, het adviseren van klanten en het aansturen van projecten. Ook spar ik regelmatig met onze engineers over technische oplossingen. Het helpt daarbij dat ik alles zelf heb gedaan. Ik heb zelf onder de machines gelegen, maar ook de software geprogrammeerd.”
Met die ervaring en kennis probeert hij ook zijn collega’s te coachen en te begeleiden. “Daar heb ik in moeten groeien”, geeft de Kootwijkerbroeker toe. “Ik ben niet zo geduldig en leg de lat hoog. Maar ik heb geleerd dat iedereen anders is en dat je moet zoeken naar hoe je iemand kan begeleiden op de manier die bij hem past. Dat gaat me volgens mij steeds beter af, al moet ik soms om mezelf lachen als ik door de hal loop en één van de jongens wijs op iets wat net niet helemaal perfect is. Dan herken ik mezelf als jonge monteur. Dacht je alles goed te hebben gedaan, wist je leidinggevende toch iets te vinden. Hoe dan? Heb je daar de hele nacht naar lopen zoeken, dacht ik dan.”
Liefde voor uitdagingen
Vijf jaar na de start van zijn eigen bedrijf kijkt Van Veldhuizen af en toe nog met verbazing naar waar hij nu staat. Werkgever van een hecht team, een ruim bedrijfspand op bedrijventerrein Puurveen met een grote hal voor de machinebouw, een magazijn en kantoren voor de engineers. “Ja, toen ik de kans kreeg om dit te kopen heb ik snel toegehapt. We zaten eerst in Wekerom, maar hier liggen mijn roots. Kootwijkerbroek voelt als thuis.”
De komende jaren wil de jonge ondernemer rustig doorgroeien. “Al hoef ik echt niet de grootste te worden hoor. We willen vooral groeien in uitdagende projecten. Als een opdrachtgever zegt dat iets eigenlijk niet kan, dan gaat het hier kriebelen. Hoe kunnen we het wél mogelijk maken? Dat zit in mijn karakter. Toen ik mijn diploma in ontvangst nam, zei mijn docent al: als jij ergens heen wil, dan kom je er. Linksom, rechtsom, het maakt niet uit hoe. Dat klopt wel. Als ik eenmaal iets in mijn kop heb, dan zorg ik dat het ook gebeurt.”