BARNEVELD – Hoe ontwikkelt de Barneveldse markt voor bedrijfsonroerendgoed zich? Die vraag staat centraal tijdens het tweejaarlijkse overleg van de gemeente Barneveld met de Barneveldse bedrijfsmakelaars.

Wethouder Didi Dorrestijn en Frits op de Haar van het Ondernemersloket schuiven daarbij namens de gemeente aan. Gerben Hartkamp (Midden Nederland Bedrijfsmakelaars), Martijn Cluistra (Westeneng Makelaardij) en Gerard Kap (Kap Makelaardij) zijn de bedrijfsmakelaars die input geven over lokale trends op het gebied van bedrijfsgrond, bedrijfsgebouwen, winkels en kantoren. Daarbij wordt nagedacht hoe de gemeente het beste op deze ontwikkelingen kan anticiperen en kan inspelen op wensen van ondernemers, vastgoedeigenaren en beleggers.

“Het is goed dat de gemeente Barneveld zulke bijeenkomsten organiseert. Het leggen van nieuwe accenten in beleid en de ontwikkeling van nieuwe locaties kost tijd, terwijl bedrijven hard doorgroeien. Zeker als het om industriegrond gaat zie je alweer krapte ontstaan. Daar moeten we echt in doorpakken. Ook de ontwikkelingen in de retail vragen om keuzes", zegt Gerben Hartkamp.

De Barneveldse bedrijfsmakelaar vindt het onder meer belangrijk dat er in de komende jaren groeiruimte blijft voor ondernemers in de kleine kernen. “Daarbij speelt niet alleen een economisch, maar ook een maatschappelijk belang. Lokale ondernemers zijn vaak ook de kartrekkers als het gaat om activiteiten die een dorp leuk en leefbaar houden.” Een meer strategische vraag is waar Barneveld in regionaal perspectief op moet inzetten. “Je ziet bijvoorbeeld dat nu de vraag speelt waar er nog nieuwe kantoren mogen komen. Willen we als gemeente de concurrentie om kennisintensieve bedrijven aangaan? Of zetten we meer in op een sterke huisvestingspositie voor de maakindustrie, die veel lokale werkgelegenheid met zich mee brengt?”