Eigenlijk komt het erop neer dat je altijd een ondernemerszorg hebt. Als je veel tijd hebt, heb je geen omzet. Als je veel omzet hebt, heb je geen vrije tijd. Als je geen leuke opdrachten hebt, moet je misschien je focus verleggen. Houdt het nooit op?

Alle ondernemers die ik spreek hebben eens in de zoveel tijd een moment waarop ze denken dat ze hun koers kwijt zijn. De vraag is of ze daadwerkelijk hun koers kwijt zijn, of dat ze hun koers moeten verleggen door onverwachte tegenwind of een verandering van ‘eindbestemming’. Zo is het ondernemerschap een reis die nooit eindigt. Je bent continu in beweging. Is het niet omdat je er zelf voor kiest, dan is het wel omdat je markt of je organisatie je daartoe dwingt.

En ja, die momenten waarop je je realiseert dat je ‘in beweging’ móet komen, kunnen een worsteling zijn. Je komt onder druk te staan, het kost energie, ze kunnen risicovol zijn, wat is wijsheid? De lijst van nadelen is eindeloos. Maar de snelheid in het ondernemerslandschap kent geen genade. Denk maar even aan Imtech, Free Record Shop of B.B.S. De faillisementsduivel maakt geen onderscheid in klein, groot, leeftijd, succesvol of middenmoter.

Je maakte keuzes die ‘mislukken’ kunnen zorgen voor schaamte, kunnen bakken met geld kosten en je tien jaar ouder maken in één dag, of gezondheidsklachten opleveren. Op z’n minst zijn ze allemaal zorgwekkend te noemen. Daarbij geldt natuurlijk dat ze voor de ene persoon gemakkelijker te dragen zijn dan voor de ander. Aan de andere kant geldt dat elke succesvolle ondernemer meer mislukkingen kent dan succesverhalen (denk aan Steve Jobs, John de Mol en de vader aller mislukkelingen, Elon Musk). Voor het ondernemerschap geldt dus ook dat alleen de aanhouder wint, ondanks de zorgen.

Het nadeel van zorgen hebben is dat je ze ervaart als allesoverheersend of onoplosbaar. Op die momenten is de stelregel: zoek een sparringpartner! Dat kan je compagnon zijn, je man of vrouw, een businesscoach, you name it. Maar echt, praat erover met iemand die niet oordeelt. Praten helpt, mensen! Van opkroppen krijg je stress en blijf je steken in je veranderproces. Door te praten met de juiste sparringpartner ben je in no-time weer op de rit en weet je wat je te doen staat. Nu alleen die drempel nog over om de hulpvraag te stellen.

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach

summitcoaching.nl

 

 

Meer informatie over Summit Coaching en de werkwijze is te vinden op de website summitcoaching.nl.