BARNEVELD - Bedrijven in Barneveld en omgeving nemen volop mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. De regio FoodValley loopt zelfs voor op doelstellingen die met de overheid zijn afgesproken. 

Dat blijkt uit een rapportage van uitkeringsinstantie UWV. In vijf jaar tijd zijn er in de regio 604 reguliere banen gecreëerd voor mensen die op eigen kracht moeilijk aan het werk komen. Daarmee hebben ondernemers al bijna voldaan aan de streefcijfers voor 2018. Aan het eind van dit jaar moet de teller namelijk op 615 banen staan.

De banenafspraak werd in 2013 gesloten tussen de overheid en het bedrijfsleven. Werkgevers beloofden dat ze voor 100.000 banen zouden zorgen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De overheid zou er 25.000 creëren. Het gaat bijvoorbeeld om werk voor mensen met een beperking of een chronische ziekte. Als het niet op vrijwillige basis zou lukken om die banen te creëren, kon de overheid een quotum en zelfs boetes opleggen. Dat blijkt echter niet nodig. Sterker nog. Het lukt de overheid zelf juist niet om banen te scheppen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Uit een rondje langs vacaturesites blijkt dat Barneveldse werkgevers nog steeds volop mensen zoeken die niet zelfstandig aan het werk komen. Zo zoeken Miss Etam en Karwei Barneveld een verkoopmedewerker, Impex Barneveld een logistiek medewerker en zijn er ook banen voor inpakkers, lassers, assemblagemedewerkers en kwekerij-medewerkers. Bedrijven kunnen gebruikmaken van verschillende subsidies en financiële regelingen als ze iemand aannemen die een afstand heeft tot de arbeidsmarkt. Die zijn bedoeld om risico's te verminderen en een eventuele verminderde arbeidsproductiviteit te compenseren.