BARNEVELD - De gemeente Barneveld groeit. Van ruim 58.000 inwoners nu naar zo’n 70.000 inwoners in 2040. Nieuwe woonwijken worden gebouwd en nieuwe bedrijventerreinen worden ontwikkeld. De afgelopen jaren gebeurde dat vooral op en rond Harselaar: het bedrijventerrein Harselaar-West-West werd in een korte periode uitgegeven en vervolgens startte de verkoop van Harselaar-Zuid Fase 1a. Ook al bevonden we ons in de crisisjaren, het nieuwe bedrijventerrein van zo’n 34 hectare was relatief snel verkocht.

De gemeente Barneveld wil ondernemers graag blijven faciliteren om zich in Barneveld te vestigen of te hervestigen. Daarom zijn de voorbereidingen gestart voor de ontwikkeling van het volgende deel van Harselaar-Zuid, Fase 1b. Het gaat daarbij om een oppervlakte van zo’n 20 ha netto uitgeefbaar bedrijventerrein. We gaan er nu vanuit dat het bedrijventerrein in 2020 – als zich in de komende tijd geen tegenvallers voordoen – bouwrijp kan worden gemaakt en vervolgens de eerste kavels kunnen worden uitgegeven.

Onderzoeken
“Voordat het zover is, moet er nog het nodige gebeuren”, zegt projectleider Reinard de Jong. “Op dit moment zijn we bezig met verschillende onderzoeken en plannen waarvan de uitkomsten de basis vormen voor het te maken bestemmingsplan. Je kunt daarbij denken aan onderzoeken op het gebied van water, archeologie, verkeer én het opstellen van een stedenbouwkundig plan en een zogeheten ladderonderbouwing. Dat laatste maakt inzichtelijk of er wel behoefte is aan zo’n nieuw terrein. Ik ben daar, gezien de snelheid waarmee we Harselaar-Zuid Fase 1a hebben uitgegeven, niet bang voor. Integendeel.”

De gemeente Barneveld verwacht het voorontwerp van het bestemmingsplan de eerste helft van 2019 ter inzage te kunnen leggen. Er is dan gelegenheid om een inspraakreactie op het plan te geven. De gemeente kijkt of de reacties aanleiding geven het plan op onderdelen te verbeteren. Vervolgens komt het ontwerp-bestemmingsplan in procedure. De gemeenteraad stelt uiteindelijk het bestemmingsplan Harselaar-Zuid Fase 1b vast.
Voorthuizen en Stroe

Naast de bovenstaande ontwikkeling werkt de gemeente Barneveld aan lokale bedrijventerreinen in Voorthuizen en Stroe.

www.ondernemersloketbarneveld.nl