Iedereen kent ze. Mensen die we niet vertrouwen. Mensen die we irritant of arrogant vinden. Maar eerlijk: vaak zeggen die oordelen vooral wat over onszelf. 

Je dóet wel alsof het om de ander gaat, maar dat is niets meer dan een afleidingmanoeuvre om jezelf te ontzien. Je mening over de ander – dat het een arrogant iemand is bijvoorbeeld- is simpelweg een mening over jezelf.  Ik bedoel daarmee dat iets in jóu, maakt dat jíj die ander irritant vindt. Overigens geldt dit ook voor alle ‘aantrekkelijke’ eigenschappen, maar daarover een andere keer meer.

Beschermingsmechanisme
Interessant is het om te bedenken dat je, zonder er bewust bij na te denken, voor iedere persoon die je voor de eerste keer ontmoet een (voor)oordeel op de plank hebt liggen. Iedere persoon roept iets bij jou op waardoor je in staat bent om in een split-second een mening te vormen. Als mens doen we eigenlijk niet anders. Ons beschermingsmechanisme wil namelijk weten wie ‘de vijand’ is en waar die zich bevindt. En we zijn allemaal onbewust druk om die ‘vijand’ vervolgens niet te dichtbij te laten komen.

De brug ophalen
Maar zijn we wel zo goed in het detecteren van die vijanden? En helpt ons beschermingsmechanisme wel? Je kunt namelijk geen enkel mens binnen vijftien seconden ‘kennen’. Eigenlijk doe je maar wat, op basis van eerder
opgedane ervaring. Eigenlijk is dat zonde. Op die manier stop je mensen in een hokje, vergrendel je de deur, laat je het hek zakken en haal je de ophaalbrug omhoog. Daar zit je dan, opgesloten in iemand anders zijn vooroordeelgevang.

Risico vs. beloning
Wat nou als jij jezelf aanleert om de gevangenis voorgoed te sluiten? Oké, je loopt het risico dat je een keer geraakt wordt. Maar hoe groot is die kans? Minder dan tien procent? En wat is het gevolg? Dat je hoofd wordt afgehakt? Je naakt op een platte kar door de straten wordt gereden? Nee, dus focus op de beloning! En die is er, want je houdt energie over voor zaken die wél wat opleveren. De vooroordelengevangenis hoeft namelijk niet meer bewaakt te worden.

Heb je zin om dit lekker snel voor elkaar te krijgen? Maak dan een afspraak met me. Ik hak geen hoofden af en de platte kar heb ik jaren geleden al verkocht. Samen vinden we de loper én de reden waarom sommige mensen in jouw gevangenis beland(d)en.

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach voor ondernemers.

summitcoaching.nl.