Heb je een slimme, geïntegreerde IT- en ERP-omgeving nodig? Dan moet je bij MCC Automatisering zijn, weten groothandels, productiebedrijven en logistiek dienstverleners uit de wijde regio. Die positie wil het Voorthuizense bedrijf de komende jaren verder uitbouwen onder de naam én vlag van de ambitieuze IT-groep Vooruit.

Tekst: Hiemstra Media

Van auto-onderdelen, babymeubels en elektrische fietsen, tot caravanmovers en grondstoffen voor kunststof. Ze worden dagelijks gemaakt of verhandeld met hulp van de IT-infrastructuur en ERP-systemen van Vooruit.

Wat de klanten van het Voorthuizense IT-bedrijf verbindt? “Ze zijn volledig afhankelijk van hun IT-omgeving en ERP-omgeving. Er gaan duizelingwekkende hoeveelheden data over hun platformen en er zijn complexe koppelingen met bijvoorbeeld marketplaces zoals Amazon en realtime integraties met de systemen van logistiek dienstverleners, machinelijnen in de fabriek of geautomatiseerde opslagkasten in het warehouse”, vertelt commercieel manager André van Ramshorst.

Diepgaande kennis, persoonlijke betrokkenheid
Het ontwerpen, implementeren en beheren van zulk soort omgevingen? Dat vraagt om diepgaande kennis. “Daar zit onze grote kracht. We zijn niet alleen technisch goed, we snappen ook de processen van onze klanten. We denken strategisch met ze mee en vormen de digitale omgeving naar hun processen, wat bijdraagt aan een snellere adoptie en hogere efficiëntie.”

Dat combineert Vooruit met persoonlijke betrokkenheid, vervolgt André, zelf ook Voorthuizenaar en naar buiten toe het gezicht van het IT-bedrijf. “We zitten niet voor niets midden in het centrum. Je kunt hier nog gewoon binnenlopen en dat doen klanten dan ook regelmatig. Omgekeerd gaan we ook vaak naar klanten toe. Je kunt tegenwoordig bijna alles remote doen, maar dat doen we bewust niet. Menselijkheid staat bij ons op één en vertrouwen bouw je op door elkaar in de ogen te kijken.”

Van de nineties tot nu
De roots van het Voorthuizense IT-bedrijf? Die gaan terug naar 1990. De personal computer moet zijn grote doorbraak nog beleven, internet staat in de kinderschoenen. In dat jaar richt Aart Mulder in zijn woonplaats Mulder Computer Centrum op. Een computerzaak voor particulieren en bedrijven.

Eén van de vaste klanten is Wilfred van der Lee. De Voorthuizenaar knutselt naast zijn studie Administratie en Economie hobbymatig aan computers en komt daarvoor regelmatig spullen halen bij Mulder. Met zijn diploma op zak wordt Van der Lee in 1997 de eerste vaste medewerker, in 2003 neemt hij het bedrijf over.

Onder Van der Lee verschuift de focus van wat inmiddels MCC heet naar de zakelijke markt. Ook is hij de drijvende kracht achter de specialisatie in de ERP-systemen van Bjorn Lunden (voorheen KING Software) en Microsoft Dynamics 365 Business Central. Daar ligt de ‘technische’ liefde van de Voorthuizense ondernemer, die het liefst bezig is met adviseren en implementeren. Iets waar hij al zijn aandacht weer op kan richten nu MCC sinds eind 2023 onderdeel is geworden van Vooruit.

Onderdeel van een snelgroeiende IT-groep
Vooruit is een IT-groep die bestaat uit 5 bedrijven. Er werken 135 medewerkers, verspreid over vestigingen in Elst, Huizen, Leiderdorp en nu dus ook Voorthuizen. Via een buy-and-build-strategie wil Vooruit de komende jaren een top 5-speler in de markt worden en verder doorgroeien naar zo’n 400 tot 500 medewerkers, vertelt CMO Marcel Joosten.

Daarbij zoekt Vooruit gericht naar bedrijven die qua regio of qua expertise een aanvulling voor de groep vormen. Zo is FourIT uit Leiderdorp sterk in IT voor grote bedrijven, blinkt Tech Bakery in Almere uit in Google Workspaces en werd D-Two in Elst overgenomen om een volledige end-to-end-oplossing te bieden aan klanten.

Bij dat l aatste bedrijf krijgen afgeschreven computers, servers, printers en andere IT-apparatuur een tweede leven. Medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt wipen de data, ontmantelen de apparatuur en scheiden componenten zoals chips, printplaten en kabels. “Op die manier ondersteunen we klanten bij lifecyclemanagement en helpen we ze om de CO2-footprint van hun IT-omgeving te verlagen”, zegt Joosten.

Nieuwe naam, vertrouwd lokaal karakter
Alle overgenomen bedrijven dragen sinds kort dezelfde naam: Vooruit. Tegelijkertijd blijven de vestigingen hun eigen, lokale karakter behouden. Met een eigen team en eigen klantenkring. “Wij gaan niet op de stoel van Wilfred en André zitten, we supporten ze juist om hun plannen en ambities te realiseren”, vervolgt Joosten.

Daar is Van Ramshorst blij mee. “Als MCC liepen we tegen een groeiplafond aan. We konden de boel wel draaiende houden, maar misten de omvang en slagkracht om verder te groeien en om een visie te ontwikkelen op grote thema’s zoals AI, cloud en security. Als onderdeel van Vooruit kunnen we die stap wel zetten.”

Bijkomende voordelen? Doordat Vooruit zaken als hrm, marketing en juridische zaken overneemt, kunnen ze zich in Voorthuizen volledig focussen op het bedienen van klanten. Verder levert het schaalvoordeel betere inkoopprijzen op, beschikt Vooruit over alle belangrijke certificeringen – van ISO27001 tot PSO30 – én de hoogste partnerstatussen bij IT-giganten als Microsoft, Google, HP, Dell, Lenovo en HPE. Plus een eigen datacenter op Nederlandse bodem, waar gevoelige bedrijfsgeheimen veilig zijn en vallen onder Europese wetgeving.

Ook niet onbelangrijk: Van Ramshorst en zijn collega’s kunnen tegenwoordig een beroep doen op de expertisecentra van Vooruit, bijvoorbeeld om specialistische kennis op het gebied van AI in huis te halen. “Daar liggen nog veel kansen voor onze klanten, bijvoorbeeld door meer inzicht te halen uit data. Welke productgroepen doen het goed, waar blijven klantbeoordelingen achter en waarom?”

IT-partner voor elke groeifase  
Daarmee heeft Vooruit alles in huis om bestaande en nieuwe klanten te ondersteunen bij het versnellen van de digitale transitie. De ambities in Voorthuizen? “We willen onze positie als ERP-specialist uitbouwen. Daarin vervullen we ook een expertrol richting andere Vooruit-locaties. Verder zullen we de komende jaren veel investeren in kennis over nieuwe technologische ontwikkelingen. Dat vinden we heel belangrijk. Vaak zie je dat groeiende bedrijven na verloop van tijd hun IT-partner ontgroeien, onder de vlag van Vooruit kunnen we onze klanten in elke groeifase blijven ondersteunen. Zelfs tot aan enterprise-omgeving.”

www.vooruit.nl