Een installateur sluit op 6 oktober een mondelinge overeenkomst met een opdrachtgever voor de renovatie van de elektra in zijn huis. De installateur voert de werkzaamheden netjes uit en stuurt daarna op 21 december een factuur. De klant laat de factuur echter onbetaald. Op 17 maart in het volgende jaar doet de klant vervolgens een beroep op het herroepingsrecht. Dat is een recht waarmee je de overeenkomst kunt annuleren. Daarbij stelt de klant dat hij niets hoeft te betalen.
Dat lijkt toch wel erg onredelijk; Als het werk al klaar is nog een beroep doen op het herroepingsrecht en niet bereid zijn om ook maar een cent te betalen. De installateur kon daar niet mee leven en ging naar de rechter om betaling te eisen.
De eerste vraag is of de klant maanden na afronding van het werk nog een beroep kon doen op het herroepingsrecht. De overeenkomst is via telefoon tot stand gekomen en kwalificeert daarom als een overeenkomst op afstand. Daarbij geldt dan standaard een herroepingsrecht van 14 dagen. Dat herroepingsrecht geldt trouwens ook bij overeenkomsten die worden gesloten buiten de verkoopruimte, dus bij de klant thuis. Die 14 dagen was nu wel verstreken, maar op de ondernemer rust de verplichting om de klant te informeren over het herroepingsrecht. Doet hij dit niet, dan loopt het herroepingsrecht door tot maximaal 12 maanden. De installateur had dit nagelaten en daarom kon de klant nog een beroep doen op het herroepingsrecht.
Het herroepingsrecht heeft tot gevolg dat de overeenkomst niet meer bestaat. Hoeft de klant dan helemaal niets te betalen voor het werk van de installateur? Dat gaat wel erg ver. In deze kwestie die speelde bij het Hof van Justitie was de rechter duidelijk: de bescherming van de consument gaat inderdaad zo ver dat bij de schending van deze informatieplicht de klant niet hoeft te betalen voor het werk dat is uitgevoerd.
Wees dus gewaarschuwd: bij een overeenkomst op afstand en een overeenkomst buiten de verkoopruimte geldt het herroepingsrecht. Als daar niet op wordt gewezen, dan kan dat zo maar een grote schadepost worden.
De moraal van dit verhaal? Zorg dat je bij consumenten aan de informatieplichten voldoet.
Jaap Wolleswinkel
wolleswinkel@wolleswinkelhofman.nl
www.wolleswinkelhofman.nl