Advocaten houden van conflicten. Ze laten die conflicten zelfs escaleren, omdat ze meer kunnen verdienen door lekker lang te procederen. Dat sentiment lijkt nog weleens te leven. Terecht?

Laten we daarvoor eens inzoomen op de verschillende aannames. Ik kan niet voor de complete beroepsgroep spreken, maar ik ben zelf de advocatuur ingegaan om mensen te helpen bij het oplossen van problemen. Soms moet je daarvoor procederen, maar dat is niet altijd de beste manier om problemen op te lossen. Het kost je namelijk doorgaans veel tijd, geld en negatieve energie.

Transparant over kansen en kosten
De vraag is of dat het je waard is. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om je te helpen bij het maken van die afweging. Dat doe ik door je zaak te analyseren: waar ben je bij gebaat en wat is de beste strategie om tot die oplossing te komen? Ik geef je vervolgens inzicht in wat er komt kijken bij een eventuele juridische procedure. Wat zijn de kosten, hoe schat ik je kansen in en wat zou ik zelf doen als ik in jouw schoenen stond?

Onderlinge oplossing als uitdaging
In de praktijk kost het al snel duizenden euro's om naar de rechter te gaan. De uitkomst is veelal niet zeker en je moet geduld hebben: een procedure kan jaren duren. Vaak is mijn advies daarom om met de tegenpartij te zoeken naar een onderlinge oplossing. Dat is vakinhoudelijk voor mij niet minder uitdagend dan procederen. Het zoeken naar ‘common ground’, het onderhandelingsproces tussen partijen; dat vraagt veel van je expertise en levert bij succes dezelfde voldoening op als het winnen van een juridische procedure.

Hard op de inhoud, zacht op de spelers
Begrijp me niet verkeerd: ook als je zoekt naar een onderlinge oplossing, gaat het er op de inhoud hard aan toe. Je doet niet zomaar water bij de wijn, maar strategisch en gericht. En zelfs als je ‘hard’ moet zijn, kan je dat wel op een oplossingsgerichte manier doen. Vriendelijkheid wordt nog wel eens verward met zwakheid, maar er ligt daarin juist een kracht. Je bereikt er doorgaans meer mee dan met verwijten, boosheid en intimidatie. Klinkt dat als een houding die je aanspreekt? Dan denk ik graag eens met je mee als er wat speelt.

Mr. Jaap Wolleswinkel is advocaat bij Wolleswinkel Hofman Advocaten in Barneveld

www.wolleswinkelhofman.nl