BARNEVELD - In geval van wanbetaling mag u verschillende kosten in rekening brengen. Maar deze mogelijkheid wordt niet altijd gebruikt. Tijd voor een overzicht.

Wettelijke rente is de rente die u als schuldeiser volgens de wet kan vorderen van een klant die uw rekening niet betaalt. U kunt in dit geval bovenop het bedrag op deze nota een rente berekenen. Altijd. Of u dit nu bent overeengekomen of niet.

De wet hanteert verschillende rentetarieven voor particulieren en ondernemers. Voor particulieren geldt een lager tarief. Van een ondernemer mag u nu eenmaal meer professionaliteit en dus ook goed betalingsgedrag verwachten. De rente wordt jaarlijks per 1 januari en 1 juli vastgesteld. Momenteel bedraagt de rente 2% voor particulieren en maar liefst 8,05% voor ondernemers.

Ondernemers zijn de wettelijke rente automatisch verschuldigd na het verstrijken van de overeengekomen betalingstermijn. Is er geen termijn overeengekomen? Dan moet de ondernemer de ontvangen factuur binnen 30 dagen betalen. Particulieren moet u echter, ook nadat de afgesproken betalingstermijn is verstreken, eerst in gebreke stellen voordat u de wettelijke rente en de incassokosten (zie volgende alinea) in rekening mag brengen. Daarbij geldt een betalingstermijn van 14 dagen. Het is verstandig om die aanmaning per aangetekende post te sturen.

Ook kunt u de zogeheten buitengerechtelijke kosten aan de klant in rekening brengen. Voor ondernemers kunt u daarvoor aparte afspraken maken. Voor consumenten gelden vaste bedragen al naar gelang de openstaande hoofdsom van de vordering: • 15% over de eerste € 2.500, met een minimum van € 40;
• 10% over de volgende € 2.500;
• 5% over de volgende € 5.000;
• 1% over de volgende € 190.000;
• 0,5% over het meerdere met een maximum van € 6.775.

Dennis van der Veer is fiscalist bij Schuiteman Accountants & Adviseurs
dvdveer@schuiteman.com
0342 – 473 444

schuiteman.com