War on data: wie is verantwoordelijk in geval van een hack?
Hacken. Een term die je veel tegenkomt in het wereldnieuws. Vaak in verband met het hacken van systemen en het manipuleren van data. Denk bijvoorbeeld aan de nog altijd voortdurende discussie of Rusland invloed gehad heeft op de uitslagen van de presidentsverkiezingen in Amerika.
Ook dichter bij huis is er sprake van een heuse 'war on data'. In de eerste plaats als u kijkt naar het risico van hackers die zichzelf toegang verschaffen tot bedrijfsgevoelige data binnen uw onderneming. En wat te denken van de ‘Wet meldplicht datalekken’. Aandacht voor cybersecurity is echt een must!
Wie is de eigenaar van al die data?
Echter niet alleen in het kader van cybersecurity is de 'war on data 'een belangrijk thema, maar ook als het gaat om de vraag van wie die data eigenlijk zijn. Een voorbeeld. U voert de boekhouding van uw onderneming met een online boekhoudprogramma. In dit boekhoudprogramma wordt data opgeslagen. Vervolgens gebruikt u een online rapportagetool waarin de data, die in het boekhoudprogramma aanwezig is, gebruikt worden.
De vraag is: wie is dan eigenaar van deze data? Bent u dat? Is dat de leverancier van het online boekhoudprogramma? En als dit de laatste is, mag de leverancier van de online rapportagetool hier dan gebruik van maken? Of moet hij betalen als hij deze data wil gebruiken? Discussies die volop spelen of zeker gaan spelen.
Pay with your data
Hier vloeit een ander fenomeen uit voort: Pay with your data. Dus geen abonnementstarief, maar gratis online boekhouden. Besef dan wel dat u weliswaar niet in geld betaalt, maar mogelijk wel het eigenaarschap op de data weggeeft.
Jaap van Beek is partner bijVisser & Visser Accountants-Belastingadviseurs