Jaren geleden maakte mijn cliënt, een ondernemer, met zijn ex-partner afspraken over de alimentatieuitkering op basis van zijn toenmalige, riante inkomen. Arbeidsongeschiktheid door een bedrijfsongeval gooit echter roet in het eten en nu moet hij rondkomen van een bijstandsuitkering. Wat nu?

De cliënt uit dit voorbeeld heeft goed contact met zijn ex-partner. Die stelt meteen haar huidige inkomensgegevens beschikbaar, waarna nieuwe alimentatieberekeningen worden opgesteld. Inderdaad blijkt dat zijn draagkracht voor de betaling van partneralimentatie zeer gering is. Dus besluiten mijn clïent en zijn ex-partner een vaststellingsovereenkomst op te stellen waarin staat dat zijn bijdrage in het levensonderhoud van zijn ex-partner nihil (€ 0,00) wordt gesteld. Inmiddels is deze vaststellingsovereenkomst bekrachtigd door de rechtbank. Een dergelijke minnelijke regeling heeft altijd de voorkeur, ook bij alimentatiezaken. Maar wat als u er niet samen met uw ex-partner uit kunt komen?Verdiencapaciteit in alimentatiezakenDe term verdiencapaciteit speelt een grote rol bij alimentatiezaken: de behoefte en draagkracht wordt niet alleen bepaald door wat iemand feitelijk verdient, maar ook door wat diegene redelijkerwijs zou kúnnen verdienen. Het is goed mogelijk dat uw ex-partner betwist dat er sprake is van arbeidsongeschiktheid voor alle werkzaamheden, oftewel dat u nog een zekere verdiencapaciteit heeft.

Het is daarbij goed om te weten dat de rechter bij de beoordeling van de verdiencapaciteit een ruime beoordelingsvrijheid heeft. Zo is een rechter niet gebonden aan beslissingen van andere overheidsinstanties, zoals het UWV. Belangrijk is dan om in een procedure aan te tonen en gemotiveerd te onderbouwen dat u door uw arbeidsongeschiktheid in de financiële problemen bent gekomen. Want wie arbeidsongeschikt raakt, daalt doorgaans (aanzienlijk) in inkomen, terwijl de lasten meestal hetzelfde blijven. Bepaalde feiten en omstandigheden kunnen daarbij van belang zijn om aan te voeren, bijvoorbeeld uw blijvende medische beperkingen, genoten opleiding en uw leeftijd.

Bent u arbeidsongeschikt geraakt en kunt u niet langer aan uw alimentatieverplichting voldoen? Neem dan contact met ons op. Samen zullen wij proberen er onderling uit te komen met uw ex-partner en waar nodig zullen wij u adviseren en bijstaan in de gerechtelijke procedure.

Gysan van de Beek is advocaat bij Advocatenkantoor Bissumbhar. Het kantoor is gespecialiseerd in familie- en strafrecht en houdt elke woensdag om 9:30 uur een juridisch spreekuur.

www.advocatenkantoor-bissumbhar.nl