Van schoonmaak tot sales; ze doen het allemaal zelf. Sprongen vol vertrouwen in het diepe toen ze partycentrum BLUS overnamen, leren nog elke dag bij en hebben duizend-en-één dromen voor de toekomst. In gesprek met Ad Soeterboek en Dideke Bouwmeester over hun eerste jaren als ondernemers, samenwerken als stel en het geheim van een goed feest.

Dinsdagmorgen. Op het terras van BLUS veegt Dideke de laatste peuken op. Met kleine oogjes zet Ad koffie. "Sorry, gisteravond een feest gedraaid", verontschuldigt hij zich. "Ik moet nog even wakker worden."
Ja, de feestjesbusiness lijkt romantisch. Biertjes tappen, cocktails maken, hapjes uitserveren. Lekker muziekje erbij. Maar het is ook gewoon keihard werken. Want na elk geslaagde party wacht de volgende...

Overname
Dit is sinds een paar jaar het leven van Dideke Bouwmeester en Ad Soeterboek. Zij studeerde culturele antropologie, maar bleef na een bijbaantje in de horeca hangen. Hij groeide op in een echt ondernemersnest, werkte een tijdje als verandermanager bij een restaurant.

Ze ontmoetten elkaar tijdens een feestje, werden een stel en werkten al een poosje samen in BLUS toen ze het idee opperden om de zaak over te nemen. Al ging dat wat sneller dan ze hadden verwacht. "In november zaten we om tafel, twee weken later waren we eruit en een maand later ging de overname in", blikt Dideke terug. Met een eigen zaak ging voor beiden een droom in vervulling, maar begon ook een heel nieuwe avontuur in hun leven. "Een feest voorbereiden en draaien; dat konden we aardig. Maar ineens kwamen daar ook allerlei nieuwe dingen bij die we nog nooit gedaan hadden. Een btw-aangifte? Ik had geen idee hoe het werkte", lacht Ad. 

Gelukkig stonden ze er niet alleen voor. De jonge ondernemers zijn actief betrokken bij JOS Barneveld, hebben veel vrienden met een eigen zaak en ook de vader van Ad is ondernemer. "Zij helpen ons veel met tips en adviezen. Als ik andere starters één advies mag geven is het: pak die hulp aan. De uitdagingen die wij hebben, hebben zij al meegemaakt, het is zonde om dat wiel zelf opnieuw te gaan uitvinden", vertelt Dideke. En verder is het ook erin springen en gaan. Gewoon doen en proberen, zegt Ad. "Ik maak nog regelmatig fouten, maar dat geeft niet. Het gaat erom hoe je daarmee omgaat en wat je ervan leert."

Ibiza-style
In dik anderhalf jaar tijd hebben ze met BLUS een stevige reputatie opgebouwd als de plek in Barneveld waar je moet zijn om een feestje te vieren. Dat kan in De Loods, een moderne feestzaal met een stoere industriële bar, of in Het Café met zijn 'bruine kroeg-sfeer'. En dan is er nog de ruime binnentuin aan de achterzijde van het pand, met palmbomen, loungezitjes en een grote stretchtent met gezellige lampjes. Kijk door je wimpers heen en je waant je op Ibiza!

Verwachtingen managen
Die locatie doet veel, maar of je er een leuk feestje beleeft? Daar hebben Ad en Dideke beperkt invloed op. "Wij kunnen zorgen dat de zaak goed schoon is en de glazen goed gevuld blijven. Verder maken de gasten zélf het feest. Wij proberen daarin wel de verwachtingen te sturen. Een dansfeest met 30 personen kan, maar het is wel lastig. En voor een chique feest met ingedekte tafels is de sfeer van onze locatie wat te informeel. Dat zeggen we eerlijk, ook al lopen we daardoor een feestje mis. Al lukt het vaak wel om samen met mensen een feest te bedenken dat wel gaat werken. Daar durven we ook steeds meer inspiratie en ideeën van onszelf in te leggen.

Nieuwe partyconcepten
Je kunt bij BLUS terecht voor bijvoorbeeld een bedrijfsborrel, personeelsfeest of bruiloft. Daarnaast zijn Ad en Dideke druk aan het vernieuwen. Hij volgde een cursus speciaalbieren, zij leerde cocktails maken. Regelmatig proberen ze nieuwe inspiratie buiten de deur op te doen om dat te vertalen in nieuwe partyconcepten. Deze zomer werd er bijvoorbeeld proefgedraaid met borrelavonden in de tuin. En nieuw is ook de mogelijkheid om na een begrafenis of crematie de dag met familie en vrienden af te sluiten bij BLUS.
Wat voor veel mensen meeweegt in de keuze voor BLUS, is de persoonlijke, ongedwongen sfeer. "Mensen hebben al snel door dat we een stel zijn. Dat geeft iets extra's. Ze komen ons ook overal tegen. We doen samen het salesgesprek, staan tijdens een feestje zelf op de vloer en in de keuken. En na afloop maken we ook zelf weer schoon. Je geeft echt een feestje bij Ad en Didi en dat vinden mensen leuk."

Samenwerken als stel
Het jonge Barneveldse stel heeft daar best even over nagedacht. Is het slim om samen te gaan werken en een bedrijf over te nemen, waardoor je 24/7 op elkaars lip zit. "Iedereen zei: dat moet je niet doen. Dat is niet goed voor je relatie", lacht Ad. "Maar uiteindelijk weet je pas of het werkt als je het samen probeert", vult Dideke aan. "Bij ons gaat het goed. We hebben allebei onze eigen rol en taken. Ad doet de grote schoonmaak, het onderhoud, de boekhouding, de bestellingen en alles wat met eten te maken heeft. Ik richt me vooral op marketing en sales, het aansturen van personeel en het bepalen van ons assortiment."

Wat ook helpt: weten waar je in verschilt en de ander daarin de ruimte geven. Ad: "Dideke is een snelle beslisser, ik denk wat langer na voordat ik een knoop doorhak. Trap van nature ook wat meer op de rem. Tijdens een feestje kan ik weer wat makkelijker loslaten als het anders gaat dan gepland. En ik ben echt een avondmens. Ga na een feestje graag nog even de kroeg in omdat ik dan toch niet direct kan slapen, terwijl Didi dan haar bed in kruipt."

Waar ze nog wel naar zoeken, is een goede werk-privébalans. Dideke: "Dat we zoveel zelf doen is een kracht, maar ook een valkuil. Je bent al snel thuis ook nog even met BLUS bezig. Als iemand 's avonds belt om een optie te nemen op een datum, zet ik toch de laptop aan. En onze grootste fout, is dat we besloten om onze vakantie over te slaan. Nee, op dit vlak zijn we er nog niet."

www.blusbarneveld.nl