GEMEENTE BARNEVELD - Met het versoepelen van de coronamaatregelen begint de pandemie voor de consument gevoelsmatig tot een einde te komen. Maar lokale bedrijven zullen de gevolgen waarschijnlijk nog lang blijven voelen. Hoe hebben ondernemers zich door de pandemie heengeslagen en hoe kijken zij vooruit?

'Goede hoop op soepeler evenementenbeleid'
Ab Roos, Ondernemers Vereniging Voorthuizen (OVV)
Dat de horeca en detailhandel het hardst geraakt zijn door de coronapandemie is bekend. Ook binnen de recreatiesector speelde in het voorjaar van 2020 nog veel onzekerheid. De start van het seizoen stond voor de deur en niemand wist of en met welke maatregelen de vele Voorthuizense recreatiebedrijven hun deuren mochten openen. Achteraf gezien is de schade zeer beperkt gebleven, vertelt Ab Roos van Ondernemers Vereniging Voorthuizen (OVV). “Sterker nog, de recreatiebedrijven lopen bijzonder goed. Gelukkig maar, want in het Voorthuizense centrum plukken de horeca en winkeliers daar mede de vruchten van, en dat is hard nodig. Ik wil geen koffiedik kijken, maar ik denk dat onze leden in die sectoren echt minstens anderhalf jaar nodig hebben om er weer bovenop te komen. Velen van hen hebben hun spaargeld en zelfs pensioen moeten aanbreken om door de crisis te komen. Voor sommigen was het zelfs kantje boord. Om ook de Voorthuizenaar weer over de streep te trekken om fysiek te gaan winkelen, blijven we als OVV inzetten op de gemeentelijke campagne Koop Lokaal. Want het winkelen is men een beetje ontwend, lijkt het wel. Zonde, want juist de lokale ondernemers betalen mee aan al die activiteiten en zomeracties die Voorthuizen zijn sfeer geven. Helaas is het evenementenbeleid vanuit de gemeente nog heel beperkt. Daar zouden we graag meer soepelheid in zien deze zomer, zodat we meer mensen naar het centrum kunnen trekken en een broodnodige start kunnen maken met opbouwen.”

'Men is creatiever en minder traditioneel gaan ondernemen'
Kitty Schueler, Barneveldse Middenstandsvereniging (BMV)
“De ondernemers in ons centrum hebben alle zeilen bijgezet om door deze pandemie te komen. Men is creatiever en minder traditioneel gaan ondernemen. Er zijn mooie initiatieven gestart en men heeft vol ingezet op de kracht van social media. Zodra de lockdown opgeheven werd zag je de veerkracht van ondernemend Barneveld. De sfeer en gezelligheid is voelbaar in de straten en daar werkt iedereen aan mee. Wat helpt zijn de uitgebreide terrassen, zoals die van de lunchroom ‘De Levensgenieter’ (voorheen Hey daar) op het plein voor de katholieke kerk en die rond de Oude Kerk. Het is een win-winsituatie, want het geeft de horecaondernemers de kans om ondanks de anderhalvemeterregel een volledig terras neer te zetten. En de kale pleinen krijgen zo een mooie invulling. We kijken uit naar het moment dat de restaurants weer volledig bezet mogen worden, maar zien elke stap vooruit als een positief iets. Gelukkig is het weer ons op dit moment ook goed gezind. Mensen worden daardoor weer enthousiast om zomerkleding te kopen of om op een terrasje te zitten. De levendigheid die dat met zich meebrengt wordt door het publiek omarmd. Men geniet volop van de mogelijkheden. De BMV en de gemeente zetten ook volop in op lokaal winkelen. Om dit te stimuleren zijn diverse acties opgezet, waaronder de lokale Cadeaukaart Barneveld. Deze cadeaubon is eind vorig jaar in het leven geroepen als tegenhanger van landelijke varianten zoals de VVV-bon en de Bol.com cadeaubon. Inmiddels zijn meer dan 110 Barneveldse ondernemers aangesloten, waardoor je vrijwel alles met deze kaart kunt kopen, maar dan wel in de eigen gemeente. Ook zijn er inmiddels afspraken met Welzijn Barneveld, die de jaarlijkse mantelzorgvergoeding regelt. Zij gaan deze nu ook in lokale cadeaubonnen uitkeren, waardoor ook die gelden in de lokale economie terecht komen. Natuurlijk is het geen compensatie voor de niet-gedraaide omzet van de afgelopen periode, maar het draagt zeker bij om het publiek weer naar het winkelcentrum te krijgen en te stimuleren weer fysiek te gaan winkelen.Wat de toekomst ons gaat brengen is op dit moment koffiedik kijken, dat valt niet te voorspellen. Met de oplopende vaccinatiegraad en het terugdraaien van diverse corona-maatregelen zijn we daar op dit moment positief over. We hebben een hecht centrum met creatieve ondernemers en ook wij als BMV blijven initiatieven ontwikkelen gericht op de toekomst.”

'De moeilijkheid zit hem bij de bedrijven die overheidssteun hebben ontvangen'
Gijs Eikelenboom, Barneveldse Industriële Kring (BIK)
Ook de vele productie- en transportbedrijven op De Harselaar hebben verhoudingsgewijs redelijk goed doorgelopen, vertelt Gijs Eikelenboom van de Barneveldse Industriële Kring (BIK). “Wel waren er problemen met bijvoorbeeld de grondstoffenleverantie. De imbalans in transport vanuit Azië en vice versa was al groot voordat het COVID-19-virus in Europa aankwam, maar sindsdien is die gigantisch uit de klauwen gelopen. Met alle bijkomende leveringsproblemen en buitensporig hoge kosten. Het kan zomaar nog een half jaar tot een jaar duren voor dat weer enigszins normaliseert. Bedrijven moesten daarnaast anticiperen op de uitval van medewerkers door corona, soms zelfs hele ploegen tegelijk. Dit heeft absoluut invloed gehad, maar gemiddeld genomen hebben onze leden in het afgelopen jaar redelijk goed door kunnen lopen. De moeilijkheid zit hem bij de bedrijven die overheidssteun hebben ontvangen. Denk aan uitgestelde belastingen of steun op gebieden als arbeid en productiederving. Via de coronadesk heeft de BIK samen met de gemeente Barneveld ondernemers zo goed mogelijk geïnformeerd over de mogelijkheden en de voorwaarden van deze steun. Toch heeft het niet alle scheuren kunnen dichten én moet de schade veelal nog worden afgewerkt.
Desalniettemin kijken we gemiddeld genomen positief vooruit. Ik denk ook dat we in het Barneveldse trots mogen zijn dat we zoveel sterke familiebedrijven hebben. De pijn blijft, maar het totaalplaatje ziet er achteraf wel beter uit dan het had kúnnen zijn.”



'Onderlinge verschillen tussen bedrijven zijn levensgroot'
Piet van de Beek, Ondernemersvereniging De Briellaerd
“De situatie bij ons op het bedrijventerrein is vergelijkbaar met het landelijke beeld: de onderlinge verschillen zijn levensgroot”, aldus Piet van de Beek van Ondernemersvereniging De Briellaerd. “Het ene bedrijf kan de groei bijna niet bijbenen, terwijl anderen zoals sportscholen en bedrijven die leveren aan de horeca, zwaar de klos zijn. Maar men ging zéker niet bij de pakken neerzitten. Ik heb met bewondering gekeken hoe sommige van deze ondernemers tijdelijk iets totaal anders gingen doen om zo toch de eindjes aan elkaar vast te knopen. Of een webshop openden om de klant te blijven bereiken. Inmiddels heeft iedereen het (eigen) werk weer opgepakt. Er staat nog altijd niets te huur op De Briellaerd en het barst hier op het bedrijventerrein van de activiteit. Of de crisis hiermee ook achter de rug is, blijft natuurlijk de vraag. We weten nog niet wat er gaat gebeuren met bedrijven die veel steun hebben ontvangen en deze moeten terugbetalen. Of met de ondernemers die helemaal geen steun hebben kregen doordat ze dikke pech hadden met te veel omzet op het verkeerde moment. Bij een deel van de bedrijven is de pijn zeker nog niet verdwenen, maar men kijkt wel weer positief vooruit. Daarnaast heeft de harde groei bij sommige bedrijven weer een ander bekend probleem onder de aandacht gebracht: het grote tekort aan (technisch) personeel.”


'Werk komt onder druk te staan door groeiende tekorten en oplopende prijzen'
Wilhelm Beens, Ondernemers Vereniging Kootwijkerbroek (OVK)
In Kootwijkerbroek, waar bovengemiddeld veel bouwgerelateerde bedrijven zitten, is de invloed van corona beperkt gebleven. “Natuurlijk hadden ook hier de winkeliers het erg lastig, maar over het algemeen kan men in Kootwijkerbroek aardig bezig blijven”, beaamt Wilhelm Beens van de OVK. “Wel is er meer druk door schaarste van materialen en oplopende prijzen. Hier lokaal waren ze nogal gewend aan het credo 'vandaag besteld, morgen in huis'. Dat is niet meer haalbaar, je moet er op tijd bij zijn wil je je planningen blijven halen. Daar staat tegenover dat de orderportefeuilles voor langere tijd gevuld zijn, maar het wordt wel spannend wat er gaat gebeuren als de tekorten blijven oplopen.” Het behoud van werk in Kootwijkerbroek vertaalt zich door in de wens om te blijven groeien. "Eind van de zomer willen we daarom van start met een onderzoek naar de behoefte aan uitbreiding van bedrijventerrein Puurveen. Op 15 september organiseren we een startavond in De Essenburcht waarop we als ondernemers met wethouder Didi Dorrestijn-Taal in gesprek willen gaan over de groeimogelijkheden voor de komende jaren. Want zeker op het gebied van woningbouw zit er behoorlijk groei in, maar als OVK vinden we dat de beschikbare bedrijfsruimte mee moet groeien.”


'Bij het tweede corona-steunpakket zag je al meer vertrouwen bij de ondernemers'
Inge van Maanen, Terbroekse Industriële Kring (TIK)
Ook in Terschuur en Zwartebroek wordt weer vooruitgekeken, vertelt Inge van Maanen van de TIK. “Nu er steeds meer mogelijk wordt, willen we als bestuur onze ledenbijeenkomsten nieuw leven inblazen. Hoewel we in het begin van de coronaperiode via mail contact bleven houden, werd het na verloop van tijd toch stiller. Mede doordat veel ondernemers toch behoorlijk druk waren.” Concrete cijfers heeft de TIK niet, maar Van Maanen vermoedt dat het overgrote deel van de zeventig leden goed door de pandemie is gekomen. “Dat zie ik in mijn eigen administratiekantoor ook terug. Waar bij de eerste steunaanvragen vrijwel iedereen in actie kwam, bleef het aantal aanvragen bij de latere corona-steunpakketten beperkt. Daaruit blijkt wel dat de meeste ondernemers vertrouwen hebben in de toekomst van hun bedrijf. Uiteraard hopen we dat ook de horecabedrijven goed door de pandemie heen komen. Mede daarom is het belangrijk dat we als gemeenschap de lokale ondernemers blijven steunen."