Bijna iedere ondernemer heeft ze. Persoonlijke vraagstukken waar je het niet met je management over hebt. Of uitdagingen in de privésfeer die ook je business raken. Ik noem er een aantal, die je misschien wel herkent.

Angst voor het zwarte gat
Veel ondernemers worstelen bijvoorbeeld met afscheid nemen van hun bedrijf. Ze willen er wel uit, maar ergens toch ook niet. Want wat ga je daarna doen? En wie ben je nog als je geen ondernemer meer bent? Niet iedereen is gemaakt om fulltime te golfen en het verlies van aandacht en relevantie kan pijn doen. Je moet jezelf als het ware opnieuw uitvinden. Zelf heb ik ooit mijn bedrijf verkocht. Het jaar erna was een moeilijk jaar.

Problemen in de liefde
Wat je ook regelmatig hoort en ziet, is dat relaties van ondernemers onder druk staan. Zakelijk gaat het lekker, alle meters van het huwelijk staan diep in het rood. Weten is één, er iets aan doen is twee. Vaak zeggen ondernemers achteraf: ik heb hard gewerkt en een mooi bedrijf opgebouwd, maar dat heeft me ook veel gekost. Ik ben iets kwijtgeraakt wat ik niet had willen verliezen.

Ouders en kinderen
Met wie praat je wanneer je je zorgen maakt om je ouders die mantelzorg nodig hebben? Wanneer je kinderen het moeilijk hebben op school? Of wanneer je merkt dat je gevoelens krijgt voor een medewerker? Vragen waarvan je de antwoorden niet krijgt in een een cursus of training. Zaken die je niet zomaar deelt op een netwerkbijeenkomst, in een managementoverleg of tijdens een borrel met bevriende ondernemers.

Klankbord en sparringpartner
In de afgelopen jaren hebben ondernemers mij regelmatig in vertrouwen genomen over zulk soort thema's. Ik fungeerde met mijn zakelijke inzicht en mensenkennis voor hen als klankbord en sparringpartner. Heb jij ook persoonlijke noten te kraken? En wil je daarover praten met iemand die zelf ook ondernemer is en de interactie snapt tussen jou als ondernemer, je bedrijf en de mensen in je omgeving? Dan ga ik graag het gesprek met jou aan.

Ad Jonker is partner en registeraccountant bij JonkerFieret in Barneveld. Je kunt hem bereiken via ajonker@jonkerfieret.nl.

www.fuziesenruzies.nl
www.jonkerfieret.nl