BARNEVELD - Het aantal Barnevelders dat geen baan heeft is opnieuw gedaald. Voor Barneveldse bedrijven blijft het daardoor onveminderd lastig om nieuw personeel te vinden.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV.  In december telde de gemeente Barneveld 392 mensen met een WW-uitkering. Dat zijn er ruim 17 procent minder dan aan het begin van het jaar.

Spanning op de arbeidsmarkt
De dalende werkeloosheid leidt tot verdere spanning op de arbeidsmarkt. Inmiddels geldt voor tientallen beroepen dat er lastig tot geen nieuw personeel te vinden is. Daarbij gaat het allang niet alleen meer om bouwvakkers, monteurs, loodgieters, leraren en verpleegkundigen. Ook retailers, horecabedrijven en dienstverleners krijgen de vacatures maar moeizaam ingevuld. Van kassamedewerkers tot keukenhulpen en zelfs managers; er is volgens het UWV een tekort aan in de regio.

Landelijk gezien ander beeld
Dat de werkeloosheid in Barneveld blijft dalen, is opmerkelijk. In de rest van Nederland stabiliseerde de werkeloosheid zich in de afgelopen maanden. Dat komt mede doordat de economie minder hard groeit dan voorheen. Ook komen er minder nieuwe banen bij. Het UWV verwacht dat bedrijven dit jaar zo'n 309.000 nieuwe banen scheppen. Dat waren er in 2017 en 2018 nog 467.000. Deskundigen denken dan ook dat de krapte op de arbeidsmarkt over haar hoogste punt heen is. Voor Barneveldse werkgevers lijkt het echter nog even wachten voor ze daar wat van gaan merken.