BARNEVELD – Het aantal mensen met een WW-uitkering in Barneveld is in april met 24% gestegen. Er kwamen in een maand tijd meer dan honderd nieuwe werkelozen bij.

Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Daarmee worden de effecten van de coronacrisis op de lokale werkgelegenheid langzaam zichtbaar. De verwachting is dat de werkeloosheid de komende maanden verder zal oplopen, mede omdat de ontslagboete deels geschrapt is uit de steunmaatregelen van de overheid.

Veel lokale horecamedewerkers klopten in april bij het UWV aan. Het gaat daarbij vooral om koks en medewerkers in de bediening. Ook de uitzendbranche wordt hard geraakt door de crisis. Daar zijn het volgens het UWV de productiemedewerkers, vrachtwagenchauffeurs en magazijnmedewerkers die hun flexbaan verloren. Ook administratief personeel, verkopers en schoonmakers raakten bovengemiddeld vaak hun baan kwijt.

Naar crisisniveau?
De werkeloosheid in Barneveld was lange tijd zeer laag. Ook met de recente stijging ligt het aantal WW-uitkeringen nog ver onder dat van de vorige crisisperiode. In 2015 zaten er bijvoorbeeld nog bijna 1.000 mensen zonder baan thuis in de gemeente Barneveld.

De huidige stijging van de werkeloosheid in Barneveld is in lijn met het landelijke beeld. In april telde het UWV 74.000 nieuwe WW-uitkeringen. Dat is fors meer dan in maart toen er 38.000 nieuwe WW-uitkeringen bijkwamen. In alle sectoren en onder alle leeftijdsgroepen nam de werkeloosheid toe.