Nederland vergrijst. Gek genoeg wordt dit zichtbaar in de splinternieuwe productiehal van Wim Wernsen. Sinds 2009 stort hij zich op de bouw van mobiele woningen en vandaag de dag bouwt zijn twintigkoppige team er tientallen per jaar. 

Het loopt storm, vertelt de enthousiaste eigenaar. En dus is het natuurlijk fantastisch dat hij sinds de uitbreiding vanuit Putten op Harselaar-Zuid zoveel ruimte tot zijn beschikking heeft. Een ruime werkplaats is gezien de omvang van het product geen overbodige luxe. Wernsen Chaletbouw beweegt zich in het hoge segment van deze sector, en dat betekent zorgwoningen, recreatiechalets en tiny houses die behalve ruimte ook het nodige comfort bieden: opties als een bovenbouw, een inloopdouche, een jacuzzi of een sauna zijn bepaald geen uitzonderingen.

 

>>lees verder onder de foto

 Doorzettingsvermogen

Voordat hij dit zakelijke hoogtepunt wist te bereiken heeft Wernsen een hoop doorzettingsvermogen aan de dag moeten leggen. Na een noodgedwongen ontslag bij zijn failliete werkgever (een chaletbouwer) besloot hij in 2009, in het oog van de crisis, van start te gaan met zijn eigen onderneming. “Ik had geen enkele naamsbekendheid, maar had wel ervaring in het bouwen van chalets vanaf een tekening. In een hal van 300 m2 in Kootwijkerbroek ben ik begonnen met het bouwen van chalets. Ik nam een timmerman in dienst, mijn vader hielp me waar hij kon en ik kreeg steeds meer opdrachten, ook van particulieren. We verhuisden naar een grotere hal in Putten, maar in 2012 kwam er opnieuw een crisis en kwam de handel weer stil te liggen. Een chalet is een luxeproduct he…”

Zorgchalets
Maar Wernsen wist de weg omhoog weer te vinden; gestaag groeide het aantal opdrachten en door de jaren heen verschoof de aandacht richting zorgchalets. Een interessante markt, zeker sinds de overheid de regelgeving omtrent mantelzorgwoningen versoepelde en er behalve mantelzorgwoningen ook zogenoemde (tijdelijke) premantelzorgwoningen vergunningsvrij gebouwd mogen worden. De woningen worden in de hal op Harselaar-Zuid gebouwd en vervolgens geplaatst op het terrein van kinderen of dat van de ouders. “Ze leggen hier hun wensen op tafel. Met onze indicatiemodellen als vertrekpunt gaan onze tekenaars er vervolgens creatief mee aan de slag. Wij nemen bovendien de zorg op ons voor de benodigde vergunningen en nemen de hele papierwinkel uit handen. Als de klant dat wil leveren we het mantelzorgchalet turn key op, met alles erop en eraan. Wij kunnen zelfs de servieskast vullen, het bestek in de lade doen en het bed opmaken.”

>>lees verder onder de foto

Kantoortenue
Natuurlijk is het een grote stap, geeft Wernsen aan, de verhuizing naar deze nieuwe locatie. Maar hieraan voorafgaand wist hij al met succes ándere noodzakelijke veranderingen door te voeren in de bedrijfsvoering. Zo verruilde hij zijn werkkloffie voor een kantoortenue om zich te concentreren op verkoop en strategie, en leerde hij om andere belangrijke werkzaamheden over te laten aan anderen. “Dat heeft me aardig wat moeite gekost, kan ik je vertellen. Want ik hou ervan om te timmeren en bezig te zijn met de productie. Maar als je wilt groeien, moet je keuzes maken.”

Begin volgend jaar hoopt Wernsen een tweede hal te realiseren, waar in toenemende mate prefabonderdelen als een puzzel in elkaar worden gezet tot riante mobiele woningen. “Ons speerpunt voor de toekomst. Want om aan de huidige en toekomstige vraag te kunnen voldoen zullen we vele malen efficiënter moeten gaan werken. Gelukkig biedt Harselaar-Zuid ons voldoende groeiruimte om de vleugels verder uit te slaan. We hopen in de toekomst 80 tot 100 mobiele woningen per jaar te realiseren.”

www.chaletbouw-wernsen.nl