Geeft er één toe. Die uitspraak is nog wel eens op een tegeltje te vinden. Vaak vergezeld van een afbeelding van een koe die aan de ene zijde door een boer aan de horens wordt getrokken en aan de andere zijde door een boer aan de staart.

In het midden onder de koe zit een advocaat de koe te melken. De kern van deze tegelwijsheid: als je een advocaat inschakelt om je recht te krijgen ben je al snel meer aan kosten kwijt dan het belang wat er speelt. Kun je bij een geschil daarom maar beter wegblijven bij een advocaat? Wel als er geen aandacht is voor de kansen en de kosten. Die aspecten bepalen immers voor een belangrijk deel wat verstandig is: Verlies nemen, het overleg zoeken of de gang naar de rechter maken.

Inschatting van rechten
De inschatting van je rechtspositie is de eerste prioriteit. Zo'n inschatting is onder meer gebaseerd op gerechtelijke uitspraken uit het verleden, ook wel bekend als jurisprudentie. Als een rechter al een vonnis heeft uitgesproken in een zaak die sterk op die van jou lijkt, wil je dat natuurlijk weten. Dat geldt ook voor een uitspraak op onderdelen die relevant is voor jouw juridische positie.

Realistische kostenverwachting
Natuurlijk ben je ook benieuwd: wat gaan juridische stappen mij kosten. Je wilt daarom een inschatting van de tijd die er in jouw zaak gaat zitten en het bijbehorende kostenplaatje. Met dit inzicht kun je afwegen of het wel de moeite waard is om de zaak door te zetten. In het geval van een procedure bij rechtbank is het niet altijd eenvoudig om een goede kosteninschatting te maken. De kosten hangen namelijk ook af van het verweer van de andere partij en het verloop van de procedure. Als een rechter bijvoorbeeld gelegenheid biedt voor extra rondes voor uitwisseling van argumenten of voor een getuigenverhoor, brengt dit extra kosten met zich mee.

Vrijblijvende inschatting
Per geval zal beoordeeld moeten worden wat wijsheid is. Maar in het algemeen geldt dat bij grotere belangen het vaak wél de moeite waard is om juridische stappen te zetten. Of om in de koe-metafoor te blijven: wie pleit om een koe, geeft er één toe; maar wie pleit om een kudde koeien, kan die ene minder boeien.

Benieuwd naar een inschatting van uw kwestie? Neem vrijblijvend contact op.

mr. Jaap Wolleswinkel is advocaat bij Wolleswinkel Advocaten in Barneveld

www.wolleswinkel.nl