BARNEVELD - Vrachtwagenchauffeurs, ict'ers en techneuten waren al een tijdje schaars, maar nu komen Barneveldse bedrijven ook steeds moeilijker aan onder meer verkoopmedewerkers en winkelpersoneel. 

Dat blijkt uit recente cijfers van het UWV. Het aantal vacatures voor commerciële functies loopt in rap tempo op in de regio FoodValley, waartoe ook Barneveld behoort. Met name op de winkelvloer is de nood hoog. Het aantal openstaande vacatures verdrievoudigde in een jaar tijd. Verkoopmedewerkers kunnen op dit moment kiezen uit zo'n 1600 verschillende banen bij winkels in de regio. Verder zoeken ondernemers naar zo'n 2600 marketing- en salesmedewerkers (+108%) en 4500 callcentermedewerkers en overige verkopers (+78%). Ondertussen daalt het aantal mensen dat thuis op de bank zit nog altijd. In augustus waren er nog 865 inwoners van de gemeente Barneveld op zoek naar werk. Een jaar geleden telde het UWV nog 1364 Barneveldse werkzoekenden.

De komende jaren komt er mogelijk nieuw personeel beschikbaar als leerlingen van de nieuwe mbo-opleidingen van De Meerwaarde gaan uitstromen naar de arbeidsmarkt. De Barneveldse school gaat vanaf augustus 2018 commercieel medewerkers binnendienst, junior accountmanagers en marketing- en communicatiemedewerkers opleiden in Barneveld. Door deze mbo-opleidingen in eigen dorp aan te bieden, neemt volgens teamleider Dieuwke de Jong de kans toe dat jongeren straks in Barneveld blijven om te werken. Ondernemersvereniging de BIK laat weten de krapte op de arbeidsmarkt te herkennen. Bestuursadviseur Martine Schuijer is dan ook blij dat De Meerwaarde samenwerkt met ondernemers en inspringt op de lokale behoefte van bedrijven. 

Bijeenkomst voor ondernemers
De Meerwaarde zoekt voor de nieuwe mbo-opleidingen nog naar bedrijven die willen samenwerken. Daarbij wordt onder meer gedacht aan het oplossen van commerciele vraagstukken door mbo-studenten of lessen op locatie bij Barneveldse bedrijven. Om de opleidingen nog beter af te stemmen op wensen van het bedrijfsleven, organiseert De Meerwaarde in januari 2018 een bijeenkomst voor ondernemers.