BARNEVELD -Barneveldse winkeliers mogen op feestdagen zoals Tweede Kerstdag, Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag langer hun deuren openen.

Nu mogen winkels op zulke feestdagen pas om 13.00 uur klanten ontvangen. Straks is dat al mogelijk vanaf 6.00 uur. Ook vervalt het onderscheid in openingstijden op feestdagen tussen gewone winkels en tuincentra en doe-het-zelfzaken. De verruimde openstellingsmogelijkheden gelden niet als een feestdag op zondag valt. Dan mag er nog altijd niet geshopt worden in Barneveld. Winkeliers mogen uiteraard ook zelf beslissen om op feestdagen hun winkeldeuren gesloten te houden.
Aanpassing verordening?Om de verandering in te laten gaan, moet nog wel de gemeentelijke verordening winkeltijden aangepast woden. De discussie over de openingstijden op feestdagen was aangezwengeld door Pro'98. Het Barneveldse college zag geen bezwaar om de motie van deze politieke partij uit te voeren.

Extra omzet
De verruimde openingstijden bieden winkeliers de kans om extra omzet te realiseren. Met name de feestdagen in het voorjaar zijn traditiegetrouw momenten waarop consumenten graag gaan winkelen en makkelijk extra geld uitgeven. Dat kunnen ze nu ook in Barneveld doen, waardoor de kans afneemt dat omzet weglekt naar winkelcentra in omliggende plaatsen.