BARNEVELD – Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt krijgen veel Barneveldse bedrijven hun vacatures moeilijk ingevuld. Tegelijkertijd zijn er nog honderden mensen in de regio op zoek naar werk, zien ze bij het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley (WSP).

Het gaat bijvoorbeeld om jongeren die zonder diploma met hun opleiding zijn gestopt, mensen met een arbeidsbeperking, vijftigplussers of statushouders. Ze willen graag werken, maar hebben een steuntje in de rug nodig om een baan te vinden en aan de  slag te gaan.

“Ik gun die mensen een baan, omdat een baan zoveel meer is dan een inkomen. Je ontmoet er anderen, het doet wat met je zelfbeeld. Werk gaat ook over volwaardig meedoen in de samenleving”, zegt wethouder Wim Oosterwijk. “Tegelijkertijd bekijk ik het ook vanuit economisch perspectief. We kunnen het ons eigenlijk niet veroorloven om deze mensen langs de kant te laten staan. Daarom durf ik te zeggen: als je vacatures hebt openstaan en nog niet bij het WSP bent geweest, heb je geen recht om te klagen.”

De juiste matches maken
Ricardo van Rooijen, accountmanager bij het WSP, maakt matches tussen werkgevers en werkzoekenden in de regio. “Samen met bedrijven neem ik de werkzaamheden door. Op basis daarvan stel ik een vacature op, die we delen met gemeentes en het UWV. Zij  leveren kandidaten aan. Ik maak dan een eerste selectie en voer gesprekken met kandidaten, zodat ik weet dat ze passen bij jouw bedrijf en de werkzaamheden.”

De perfecte kandidaat? Die vind je in de huidige arbeidsmarkt niet snel meer, ook niet via het WSP. “Maar als je denkt in oplossingen, is er veel mogelijk. Kun je een functie bijvoorbeeld opdelen? Bij Hoeflon draait een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt stekkertjes vast. Dat bespaart monteurs tijd. Op die manier neemt je capaciteit ook toe”, zegt Van Rooijen.

Geen liefdadigheid
Het WSP kijkt hoe medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt zo volwaardig mogelijk meedraaien in het reguliere arbeidsproces. “Bij een onderneming als Moba werken zo'n veertig mensen die, om wat voor reden dan ook, geen baan hadden en nu een volwaardige kracht zijn. Zo'n aantal geeft natuurlijk wel aan: je doet dit niet uit liefdadigheid, deze mensen voegen gewoon economische waarde toe.” Het in dienst nemen van iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt kan wat anders vragen van werkgevers. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van een werkplek of andere begeleiding. Van Rooijen: “Daar ondersteunen we werkgevers bij. Ik vertel je graag meer over onze jobcoaches of de mogelijkheden van loonkostensubsidie. Samen kijken we wie past en wat daarvoor nodig is.”

www.wsp-regiofoodvalley.nl