BARNEVELD - Van de bouwplaats tot de boerderij en van defensiecomplexen tot evenemententerreinen; steeds vaker worden quads ook zakelijk ingezet. Quadwinkel.nl uit Barneveld is één van de grootste Nederlandse spelers als het gaat om levering, onderhoud en reparatie van deze oersterke, wendbare voertuigen.

Je vindt de showroom van Quadwinkel.nl op de hoek van de Baron van Nagellstraat en de Energieweg. Binnen staan verspreid over twee verdiepingen tientallen nieuwe en gebruikte quads van toonaangevende merken als Yamaha, Suzuki, Kawasaki, Polaris en Can-Am. Verder heeft Quadwinkel.nl een eigen kleding- en accessoireshop, een grote werkplaats en een onderdelenmagazijn.

Leek het pand bij de opening in 2013 nog reusachtig, inmiddels is er flink bijgebouwd en wordt elke vierkante meter uiterst efficiënt benut. Dat heeft alles te maken met de sterke groei van Quadwinkel.nl. Het Barneveldse bedrijf wordt inmiddels gezien als koploper in de markt, ook als het gaat om kennis van quads en side-by-sides, het vierwielaangedreven broertje van de quad met 2 tot 6 zitplaatsen.

“De laatste jaren zijn we onder meer sterk gegroeid in de zakelijke markt”, vertelt eigenaar Christiaan van der Hout. “Onze quads werden altijd al veel gebruikt door landmeters, agrariërs en natuurbeheerders. Een quad is lichter en wendbaarder dan bijvoorbeeld een tractor of terreinwagen, waardoor je veel flexibeler bent in drassig of lastig begaanbaar terrein. Ook kun je op een quad makkelijk materiaal meenemen of hulpstukken zoals een spuittank of gps-systeem monteren.”

Bouw en Defensie
Nieuw is de belangstelling uit onder andere de bouwsector, terwijl Quadwinkel.nl ook steeds vaker overheden en semi-overheidsorganisaties tot haar klanten mag rekenen. Zo rijden hulpverleners van het Rode Kruis en de Reddingsbrigade met side-by-sides uit Barneveld over het strand en levert Quadwinkel.nl quads aan het ministerie van Defensie.

“Dan gaat het vaak om meerdere voertuigen, die op maat zijn aangepast aan de wensen van de opdrachtgever. We ontzorgen grote bedrijven en overheidsorganisaties als het gaat om bijvoorbeeld contractmanagement, het op kenteken zetten van voertuigen en het plannen van service en onderhoud”, vertelt Meo Jochemsen, bedrijfsleider bij Quadwinkel.nl.

De komende jaren verwacht Quadwinkel.nl verder te groeien in de zakelijke markt. “We merken dat overheden en bedrijven graag zaken doen met een specialist in offroadvoertuigen. Wij focussen ons volledig op quads en side-by-sides, zodat we elk detail, elk onderdeel en elke ontwikkeling kennen. Ook onze maatwerkmogelijkheden zijn een kracht. Wij kunnen een quad of side-by-side helemaal customizen en voorzien van handige werkhulpmiddelen”, aldus Van der Hout.

Quads met een stekker
Groei zit er ook in nieuwe soorten quads en side-by-sides. Sinds kort zijn er bijvoorbeeld elektrische modellen op de markt. Qua laadvermogen en trekkracht doen ze niet onder voor de ‘gewone’ varianten, terwijl ze wel een stuk stiller en milieuvriendelijker zijn. “Dat is bijvoorbeeld handig in natuur- en stiltegebieden, maar ook een groot voordeel op de bouwplaats waar emissiereductie een belangrijk thema is. Met een elektrische quad kun je in veel gevallen bovendien profiteren van de milieu-investeringsaftrek”, vertelt Van der Hout.

Zelf blijft Quadwinkel.nl ook volop vernieuwen. Naast de zakelijke markt richt het Barneveldse bedrijf zich op crossers en recreatieve quadrijders. Voor die laatste categorie is vorig jaar Rally XL gelanceerd. Jochemsen: “Veel quadliefhebbers smullen van Parijs-Dakar en dromen ervan om ooit een rally in het buitenland te rijden, maar hoe pak je dat aan en waar begin je? Wij ontzorgen ze door op een betaalbare en veilige manier side-by-sides aan te passen aan wensen van rallyrijders en internationale rally-eisen. Aanvullend hebben we een Arrive & Drive-concept. Jij boekt een vliegticket naar de rally, wij zorgen dat er een side-by-side voor je klaarstaat. Onze monteurs gaan met je mee. Zij zorgen na elke rit dat je side-by-side er weer perfect bij staat voor de volgende dag.”

Blijven sleutelen
Dat Quadwinkel.nl zo groot zou worden? Dat had Christiaan van der Hout niet gedacht toen hij inmiddels ruim vijfentwintig jaar geleden begon te sleutelen aan wat oude quads in een schuurtje achter het ouderlijk huis. Die hobby groeide uit tot een serieuze business. In 2002 zag Quadwinkel.nl het levenslicht, drie jaar later opende de ondernemer zijn eerste bedrijfspand in Barneveld.

Inmiddels werkt er een team van ruim 15 man bij Quadwinkel.nl. Van adviseurs tot monteurs en van onderdelenspecialisten tot medewerkers die quads halen en brengen naar klanten die uit heel Nederland komen. Dat succes is voor Van der Hout geen reden om achterover te leunen. "Ik ben heel dankbaar voor wat we met elkaar bereikt hebben, maar de ‘motorkap’ gaat ook hier regelmatig even open om te kijken wat er nog beter kan. Zo hebben we in de afgelopen periode ons team uitgebreid en onze interne processen geoptimaliseerd. Daardoor kunnen we sneller nieuwe quads of occasions leveren. Een volgende stap is het doorontwikkelen van de onze online omgeving, waardoor het voor sportieve en recreatieve quadrijders nog makkelijker wordt om onderdelen, accessoires en aanverwante quadartikelen te bestellen."

Buiten de gebaande paden
Komt hij er door al die drukte nog wel aan toe om zelf te rijden? “Nou, niet zo vaak meer als vroeger”, bekent Van der Hout. “Maar als je eenmaal geproefd hebt aan het quadrijden, dan ben je voor altijd verkocht. Ik kan bijvoorbeeld ontzettend genieten van het rijden van een buitenlandse rally, waarbij je op plekken komt waar anderen niet komen. De ongerepte natuur, prachtige uitzichten, maar ook de gezelligheid met andere rallyrijders na het eind van een rit; dat is prachtig. Dat is ook wat ik mooi vind aan dit bedrijf. Wij maken het mogelijk om buiten de gebaande paden te gaan, om grenzen te verleggen. Dat doen we niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland. Ik hoor regelmatig hoe blij agrariërs en andere ondernemers zijn met de quad, omdat ze nu zoveel prettiger en efficiënter hun werk kunnen doen. Of op plekken kunnen komen die anders onbereikbaar waren. Quads en side-by-sides hebben zich in die zin écht bewezen als werkpaarden."

www.quadwinkel.nl