'Ze zijn gewend aan een vader die veel werkt'
Eric Jansen kon rekenen op de nodige media-aandacht toen hij, een prille 19 jaar oud, zijn bedrijf Jansen 2wielers oprichtte. Inmiddels bestiert hij een goedlopend bedrijf met veertien medewerkers en mocht hij zich in 2019 zelfs Tweewielerwinkel van het jaar noemen. Met het naderende 12 ½-jarig jubileum in het vizier blikt hij terug. Hoe was het om op zo'n jonge leeftijd voor jezelf te beginnen? En wat bepaalde zijn succes?
Het is maandagmiddag. De showroom van Jansen 2wielers is gesloten, maar in de werkplaats is er volop bedrijvigheid. Dat moet ook wel, gezien de hoeveelheid klanten die de Barneveldse fietsenwinkel weet te vinden.
Hoe gaat het met Jansen 2wielers?
Hij lacht: “We hebben nogal hectische jaren achter de rug. Begin 2017 heeft de winkel een grote verbouwing ondergaan. We zijn er toen in vierkante meters flink op vooruitgegaan, naar bijna 1.000 m2. Het jaar erna bestonden we tien jaar en in 2019 werden we verkozen tot Tweewielerwinkel van het jaar. En 2020? Deze zomer vieren we ons 12,5 jarig jubileum – met 10 jaar waren we wat aan de late kant met vieren namelijk. Dus ook dat belooft weer de nodige drukte.”
Je leeftijd werd breed uitgemeten in de kranten toen je begon. Hoe kijk je terug op die periode?
“Zelf stond ik daar toen niet bij stil. Nadat ik van school kwam, leerde ik het fietsenmakersvak bij Rijwielhandel Fraanje, destijds ook gevestigd in het centrum van Barneveld. Hij gaf me na een tijdje de leiding over een tweede winkel op deze locatie aan de Livingstonestraat. Ik had dus al een soort van eigen filiaal binnen het bedrijf. Daardoor dacht ik niet zo zwaar over ondernemen.”
Je bedrijf groeide vervolgens snel.
“Nou, snel…? Het begon natuurlijk niet met wat ik nu heb. Ik had één medewerker, Arjan die hier nog altijd werkt, en als je alleen bent hoef je ook niet zoveel te verdienen om rond te komen. Ik zag wel waar het schip strandde. De groei van het bedrijf verliep eigenlijk rustig, met logische stappen. Eerst regel je de meeste fietsen nog via andere dealers en pas later word je zelf dealer van verschillende merken en groeit je voorraad. In 2012 openden we een vestiging in Bennekom waar Arjan in kwam te staan en in 2015 namen we Fraanje Rijwielhandel over. Inmiddels is alles geconcentreerd in de huidige winkel. Ik ben wel een beetje een streber, ik vind het leuk om nieuwe dingen op te pakken."
Heb je dat van huis uit meegekregen?
“Ze zijn thuis wel van het werken ja. Ik kom van een boerderij, dus daar groei je mee op. Er is altijd wat te doen. Ik ben de middelste uit een gezin met zes jongens en één meisje en een aantal van hen zijn ook gaan ondernemen. Dat ze achter mijn plannen stonden, blijkt wel uit het feit dat het hele gezin hier keihard stond te klussen in de week voordat de winkel open moest gaan. Zelf was ik namelijk op vakantie. Lacht. Tja, die stond al gepland. Maar de zaken eromheen regelde ik allemaal zelf.”
Sinds maart 2019 ben je terug bij één winkel. Vanwaar de keuze om vestigingen te sluiten?
“De locatie aan de Nieuwstraat, wat destijds een servicepunt was, kwam na de verbouwing in 2017 al te vervallen. Om onze klanten aan de andere kant van Barneveld daarin te ontzien begonnen we toen met onze haal- en brengservice. Maar de locatie in Bennekom was een volwaardige fietsenwinkel. In de huidige markt werkt een fietsenwinkel het best als die een grote voorraad heeft. Mensen zijn best bereid om offline te kopen, maar dan moet je wel korte levertijden kunnen garanderen en je serviceapparaat goed op orde hebben. De investeringen die daarbij horen deed ik liever in de Barneveldse winkel.”
Baal je daarvan?
“Nee, ik heb liever één goede stabiele winkel waar ik me volledig op kan focussen. Wat dat betreft ben ik in die 12,5 jaar veranderd. Ik zou nu bijvoorbeeld niet snel meer een vergelijkbare winkel openen, want die tweede wordt nooit zoals de eerste. Bovendien zitten we net als veel andere bedrijven met het probleem dat goed personeel moeilijk te vinden is. Het vak is zeker sinds de opkomst van de e-bikes enorm veranderd. Er komt meer computerwerk bij kijken. Ik heb gelukkig een goed team om me heen, zowel in de werkplaats als op de winkelvloer. Mensen vinden is lastig en inwerken kost veel tijd, terwijl ik van nature weinig geduld heb. Ik wil alles altijd snel geregeld hebben.”
Hoe heb je je ontwikkeld op het gebied van ondernemerschap?
“Ik denk dat het team mij ziet als een soort meewerkend voorman. Ik ben veel op de werkvloer, iets wat ze denk ik prettig vinden maar ook wel lastig. Ik ben namelijk wel precies, zit héél erg op de details. Ons serviceniveau is hoog, dus ik hamer voortdurend op hoe je een klant aanspreekt, en op de netheid van de winkel en werkplaats. Op drukke momenten kan ik wel een stresskont zijn. Toch ben ik ook rustiger geworden dan in het begin. Minder van het meteen met de botte bijl hakken. Het hebben van een gezin heeft daar ook wel aan bijgedragen. Je bent niet meer alleen verantwoordelijk voor jezelf.”
Je vrouw Gertine en jij hebben twee dochters van 5 en 1. Hoe combineer je werk en privé?
“De meiden groeien op zoals ik vroeger. Met een vader die veel werkt, maar bij wie ze ook veel op het werk te vinden zijn. Net als mijn vrouw Gertine trouwens. Die is naast haar baan als bloemstyliste bij de Espeterhoeve ook betrokken bij de zaak. Kijk, het komt erop neer dat het hebben van een eigen zaak hard werken is. Gertine is dat van huis uit ook gewend. Ze komt uit hetzelfde cultuurtje, met broers die allemaal in de bouw zitten en veel werken.”
Zie je een toekomst voor je kinderen in het bedrijf of als ondernemers?
“Ze zijn nog zo klein, wie weet. Als ze dat in de toekomst willen dan hebben ze mijn steun. Een voordeel van jong ondernemen is dat je met bepaalde zaken meegroeit. Zo heb ik van begin af aan veel geïnvesteerd in de website en onze online zichtbaarheid. Daar plukken we nog de vruchten van. De jongeren van nu zijn weer opgegroeid met social media en integreren dat heel natuurlijk in hun bedrijf. Daar doen wij naar mijn zin nog te weinig mee en zou ik in de toekomst wel meer op in willen spelen.”
Over die toekomst gesproken, wat heb je nog op de planning voor 2020?
“2020 is het jaar van de zakelijke leasefiets. Sinds 1 januari is het namelijk financieel aantrekkelijker geworden om zakelijk een fiets te leasen. Daar springen we op in met een eigen leaseplan: 2wielerlease.nl. Onze nieuwe collega Michel gaat zich de komende tijd bezighouden met het onder de aandacht brengen van de nieuwe fietsregeling bij ondernemers. Daarnaast zijn we bezig met het verbouwen van de winkel. Hiermee creëren we meer verkoopruimte op de bovenverdieping voor occasions.”