Het antwoord is zonder twijfel: nee! De huidige wettelijke regeling stamt uit de 19e eeuw. De wetgeving voldoet niet meer aan de huidige behoeften van ondernemers.

Bedrijfsoverdracht is bijna onmogelijk en er bestaat onduidelijkheid over het vestigen van een hypotheek of pandrecht. Hiaten en onduidelijkheden worden vaak in een contract ingevuld. Dat deze regeling aan vernieuwing toe is, is wel duidelijk. Momenteel maakt het ministerie het wetsvoorstel en biedt dit aan de ministerraad en de Raad van State.Vervolgens wordt het voorstel ingediend bij de Tweede en Eerste Kamer. Maar wat gaat er veranderen?

Ten eerste zullen in de plaats van de vof en maatschap de openbare en stille vennootschap hun intrede doen. Hierbij komt het onderscheid tussen beroep (maatschap) en bedrijf (vof) te vervallen.

Ten tweede introduceert het wetsvoorstel rechtspersoonlijkheid voor de openbare personenvennootschap door inschrijving in het Handelsregister, wat betekent dat de onderneming dus zélf bezittingen en schulden kan hebben wanneer de onderneming naar buiten toetreedt onder een gemeenschappelijke naam.

Ten derde zijn de vennoten van een openbare personenvennootschap hoofdelijk aansprakelijk, bijv. wanneer deze vennootschap haar schulden niet kan voldoen. Met als gevolg dat de openbare personen-vennootschap de mogelijkheid heeft om financiering aan te trekken en zekerheid kan laten vestigen.

Tot slot wordt het in- en uittreden van vennoten makkelijker. Nu leidt de opzegging van een vennoot van de samenwerking tot het volledig ontbinden van de vof of maatschap en moeten de bezittingen en schulden verdeeld worden. In de toekomst leidt opzegging tot gedeeltelijke ontbinding, dat betekent dat de personenvennootschap als entiteit gewoon kan blijven bestaan. Dit alles in het belang van het handelsverkeer.

Dát de vof en maatschap in oude vorm zullen gaan verdwijnen is geen toekomstmuziek. Bestaande vof’s en maatschappen kunnen op grond van het overgangsrecht hun bedrijfsnaam behouden, maar worden wel aangemerkt als openbare personenvennootschappen. We kijken uit naar de modernisering.

Janna Westra | Senior Jurist
T 085-080 7000 | E jwestra@schuiteman.com
www/schuiteman.com