Zo regel je opvolging in een familiebedrijf (column Ad Jonker)
Veel ondernemers hopen stiekem dat de kinderen hun bedrijf voortzetten. In de praktijk gaat het vaak mis. Hoe regel je de overdracht in een familiebedrijf wél goed?
Beoordeel op geschiktheid
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: is mijn zoon of dochter geschikt om dit bedrijf te leiden? Of kunnen mijn kinderen dat samen doen? Dat is niet vanzelfsprekend en als ouder ben je niet objectief. Laat een externe adviseur met je meekijken en ook met de kinderen spreken. Ik doe dat regelmatig. In zulke gesprekken breng ik in kaart waar de ambities van de kinderen liggen, wat hun kwaliteiten zijn en wat ze denken toe te voegen in het bedrijf. ?
De juiste rolverdeling
Als er meerdere kinderen in het spel zijn, is het zaak om goede afspraken te maken over rolverdelingen en belangen. Waar het vaak misgaat, is dat kinderen gelijk worden gehouden terwijl er verschil is in ondernemerscapaciteiten. Als jij veel meer waarde toevoegt dan je broer of zus, gaat dat vroeg of laat wringen. Zeker als je evenveel uit het bedrijf haalt. Soms is het verstandiger dat een of meerdere kinderen in loondienst komen en een minderheidsbelang zonder beslissingsbevoegdheid in het bedrijf krijgen.
Stap op tijd van het toneel
Als je denkt dat jouw kind of kinderen het bedrijf kunnen voortzetten, is het belangrijk om de overdracht goed te timen. Gun je kinderen een reële bedenktijd en laat ze ook echt vrij: je mag het bedrijf overnemen, maar het hoeft niet. Stel wel een termijn zodat je eventueel op tijd op zoek kunt naar een externe overnamekandidaat. Waak ervoor dat je als ondernemer te lang op de directiestoel blijft zitten. Kinderen zijn vaak behoorlijk loyaal, maar als je ze te lang laat wachten vliegen ze toch uit. Zeker als het echte ondernemers zijn.
Maak zakelijke afspraken
Vaak hebben kinderen geen vermogen waarmee ze het bedrijf zo even kunnen overnemen. Dat geeft niet. Er zijn tal van constructies die een geleidelijke overdracht mogelijk maken. Bovendien bestaan er bedrijfsopvolgingsfaciliteiten waarmee flink belasting bespaard kan worden. Blijf wel zakelijk en maak afspraken zoals je die ook met een externe overnamekandidaat zou maken. Natuurlijk kan je daarbij wel op zoek gaan naar de laagst mogelijke, redelijke prijs.
Ad Jonker RA
Registermediator Fusies & Ruzies JonkerFieret
Ad Jonker is een registeraccountant die meer heeft met mensen dan met cijfers. Zijn specialiteit? Ondernemers begeleiden bij overnames, participaties en fusies en het oplossen van ruzies.