Als ondernemer werk je steeds aan de groei van je bedrijf. Maar werk je ook aan je eigen ontwikkeling? Een slimmere versie van jezelf die beter omgaat met medewerkers of klanten en makkelijker taken uitvoert waar je nu tegenop ziet? Kortom: schaaf jij aan die ‘hoekige’ eigenschappen die bij iedereen zo nu en dan naar boven ploppen?

Ik realiseer me overigens goed dat ik hier uitga van mijn overtuiging dat een vriendelijk mens een béter mens is. Daarbij is belangrijk dat ‘vriendelijk zijn’ niet inhoudt dat je je mening niet mag geven, of dat je geen kritiek meer mag hebben. Het gaat namelijk vooral om de vorm van het delen van je mening of kritiek. Iedereen heeft altijd de keuze om op een respectvolle manier je ongenoegen te uiten of middels een lompe manier. De lompe manier komt vaak voort uit hardheid en ongemakkelijkheid met jezelf. De vriendelijke manier komt voort uit kwetsbaarheid (en die is voor veel mensen spannend, omdat je daarvoor moet kunnen voelen).

Afleren en aanleren
Maar goed, terug naar het onderwerp ontwikkeling, laten we het persoonlijke ontwikkeling noemen. Dat proces is mijns inziens niet een onafgebroken aaneenschakeling van leren. Nadat je iets geleerd hebt, heb je ook tijd nodig om het in te bedden in wie je als mens bent. Dat duurt in geval van ingrijpende inzichten soms wel een jaar. Dit komt omdat je eerst de ‘oude manier’ hebt af te leren, om daarna te oefenen om je ‘nieuwe’ zelf weer de standaard te laten worden. De snelheid waarmee dit gaat is per persoon verschillend. Het hangt ook af van of je vind dat het móet, of dat je iets wílt. Alles wat je wilt, gaat altijd veel sneller, dan als je iets moet.

Waarom je er tegenop ziet
Op het moment dat je tegen een persoonlijke eigenschap aanhikt die wat onaardig kan overkomen, voelt het misschien als een enorm obstakel om daar wat mee te gaan doen (het voelt misschien als moeten). Eenmaal ‘onderweg’ kom je er al snel achter hoe het komt dat je er zo tegenop zag (vaak zitten je eigen overtuigingen in de weg). Als het je lukt om door te gaan met leren (moeten is dan willen geworden), sta je in no-time op de top van je mentale kunnen en kan je overzien waar je eerder zo tegenop zag. En écht, het resultaat daarvan is honderden keren beter dan onderaan de heuvel staan en de top nog niet bereikt hebben.

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach

summitcoaching.nl.