Zo voorkom je digitale gijzeling (Column Mathias Westrate)
Je groet je collega’s, pakt een kop koffie, zet je pc aan en dan …. blijkt dat de server van jouw bedrijf gegijzeld is door internetcriminelen. Je administratie, al je werkdocumenten en programma’s zijn versleuteld. Of je 50.000 euro wilt betalen. Anders zie je jouw data nooit meer terug.
Ondertussen bellen de eerste klanten op en zitten al je medewerkers stil. De schade loopt met de minuut op. Keiharde chantage natuurlijk. Digitale gijzelingen als deze komen steeds vaker voor. Internetcriminelen gebruiken daarvoor ransomware. Een virus dat vermomd achter een linkje in een mail zit en afkomstig lijkt van bijvoorbeeld een leverancier. Niet alleen grote bedrijven zijn het doelwit, maar ook mkb’ers in Barneveld en omgeving. Wat kun je doen om schade te voorkomen?
•Breng je kritische processen in kaart
Wat is er nodig om jouw bedrijf draaiende te houden? Zorg dat je een plan B hebt voor het moment dat internetcriminelen toeslaan.
•Maak dagelijks een back-up
En test ook of je back-up werkt. Dan hoef je geen losgeld te betalen om weer bij je bestanden en programma’s te kunnen.
•Beperk autorisaties van medewerkers
Niet alle medewerkers hebben installatierechten nodig of schrijfrechten op alle mappen in je netwerk. Leesrechten zijn vaak voldoende. Zo neemt het risico op gijzeling af.
•Wees alert
Train je medewerkers ransomeware te herkennen. Is er toch op geklikt, schakel dan direct de computers uit om schade te voorkomen.
•Houd je beveiliging up-to-date
Installeer beveiligingsupdates en patches altijd. Daarmee dicht je gaten waar internetcriminelen gebruik van maken. Ook een goede antivirusscanner is een must.
Digitale gijzelingen zijn nooit helemaal te voorkomen. Al was het maar omdat internetcriminelen steeds nieuwe gijzelingssoftware ontwikkelen. Maar met de juiste maatregelen kun je de schade flink beperken.
Mathias Weststrate is commercieel directeur bij Fancit BV