Zonnepark Branderwal levert stroom én fruit op
KOOTWIJKERBROEK - Zonnepark Branderwal is officieel in gebruik genomen. Het Kootwijkerbroekse zonnepark is één van de eerste plekken in Nederland waar ook de landbouwgrond onder de zonnepanelen gebruikt wordt.
Branderwal telt in totaal 42.588 zonnepanelen. Samen wekken ze ieder jaar zo’n 26 megawatt (MWh) aan zonnestroom op. Dat is genoeg duurzame energie om ruim 7.000 huishoudens van stroom te voorzien.
Dubbeldoel zonnepark
Bijzonder aan het park is het zogenoemde agrivoltaics-concept. Daarbij wordt de grond onder de zonnepanelen gebruikt om gewassen te telen. Op die manier gaat energieopwekking niet ten koste van waardevolle landbouwgrond. Zonnepark Branderwal is gestart met de teelt van bosbessen. In de toekomst volgen pilots met andere gewassen die gedijen in een schaduwrijke omgeving.
Om energieopwekking en landbouw te combineren, ontwikkelden Kootwijkerbroekers Gert en Brand-Jan van den Bosch samen met partners een modulaire draagconstructie die zowel licht als sterk is. De zonnepanelen liggen op die constructie. Het gaat om speciale bi-facial zonnepanelen die een deel van het zonlicht doorlaten. Door de ruimte tussen de constructies komt er ook gelijkmatig lucht en water in de bodem.
Ingepast in de omgeving
Rond het Kootwijkerbroekse zonnepark ligt een 1,7 kilometer lange groene wal met gras en bloemen. Ook een groot deel van het zonnepark is ingezaaid met een kruidenrijk grasmengsel. Op dit deel grazen schapen. De wal rond het park is circa 2,5 meter hoog. De zonnepanelen zijn hierdoor niet te zien van buitenaf.