Als ondernemer doet u natuurlijk graag zaken. Mooie klanten binnenhalen, het bedrijf nog winstgevender maken; dat geeft energie. Maar speelt u het spel ook zo succesvol wanneer het om uw eigen financiën gaat? In de praktijk zie ik dat vaak misgaan. 

Als belastingadviseur gaan wij graag samen met u op zoek naar belastingvoordelen. Uiteraard binnen de grenzen van het spel. Timing speelt daarbij een belangrijke rol. Zo kunt u bijvoorbeeld met een weloverwogen investeringsplan het voordeel van een fiscale investeringsregeling optimaal benutten.

Verschillende petten
Ik wil het echter juist eens niet hebben over dergelijke fiscale tips & trucs. Laten we eens praten over uzelf. Probleem daarbij is: wie bent u eigenlijk? Spreek ik u aan als ondernemer, als werknemer, als pensioengerechtigde of bijvoorbeeld als schuldenaar? In veel gevallen heeft u al deze hoedanigheden binnen uw onderneming tegelijkertijd. En juist daar ligt een groot risico. Want wat bijvoorbeeld voor uzelf goed is als schuldenaar, is misschien wel minder goed voor uw onderneming als schuldeiser. Uiteraard leent u voor uw huis liever geld van de eigen bv dan van de bank. En met een voldoende hoog salaris in combinatie met een bewust wat hogere rente geniet u per saldo een belastingvoordeel. Maar lost u de lening ook af? Of bent u overeengekomen dat de lening pas opeisbaar is bij het einde van de looptijd? En zit de geldwaarde dan niet opgesloten in de woning of in de onderneming? En hoe zit het met uw oude dag? Is de pensioen- of lijfrenteaanspraak op uw onderneming gedekt? Of zijn de daarvoor bestemde gelden al in privé opgenomen?

Vestzak-broekzak?
Mogelijk dat u denkt ‘dat is toch allemaal vestzak – broekzak’? Helaas zijn de tijden veranderd. Als u de zaken niet goed heeft geregeld, dan zal de Belastingdienst de schuld herkwalificeren tot belast loon of dividend. Het is daarom goed om uzelf af en toe de spiegel voor te houden. Is de constructie voor dat beetje extra belastingvoordeel de moeite waard? Zou u dat voordeel ook gehad hebben als u in dienstbetrekking zou zijn geweest? Kortom: de oude wijsheid ‘zorg goed voor u zelf, want een ander doet het niet’, gaat steeds minder vaak op. Doe u zelf daarom een plezier en zorg juist ook fiscaal voor uzelf!

Dennis van der Veer is Senior Belastingadviseur bij Schuiteman Accountants & Adviseurs.
dvdveer@schuiteman.com / 0342 – 473 444

schuiteman.com