Volgens fiscale wetgeving bent u verplicht om de belastinginspecteur op verzoek gegevens en inlichtingen te verstrekken die van belang kunnen zijn voor belastingheffing.

Moet u altijd spreken, of kunt u soms beter zwijgen? Zodra de inspecteur informatie nodig heeft, ontvangt u een vragenbrief. Soms worden vragen gesteld waarvan het niet duidelijk is hoe die met belastingheffing te maken hebben. Als dat zich voordoet dan staat u voor de keuze te spreken of te zwijgen. 

Informatiebeschikking/omkering bewijslast
Als u kiest voor zwijgen (u beantwoordt de vragen niet), dan heeft dat gevolgen. Ofwel u ontvangt een informatiebeschikking, ofwel de bewijslast wordt direct omgekeerd omdat u verweten wordt niet de vereiste aangifte te hebben gedaan. De keuze is, afhankelijk van de feiten en omstandigheden, aan de fiscus. 

In een informatiebeschikking wordt toegelicht waarom de informatie gevraagd wordt. Zo’n beschikking geeft u de mogelijkheid u te verweren tegen omkering van de bewijslast. U kunt er namelijk (bezwaar en daarna) beroep tegen aantekenen. De rechter toetst dan of de vragen terecht gesteld zijn. Als de informatiebeschikking in stand blijft, wordt u alsnog geconfronteerd met omgekeerde bewijslast.

Omkering van de bewijslast is een zware sanctie die uw positie beslist niet makkelijker maakt. Uw  bewijslast wordt ook nog eens verzwaard. Waar u eerst kon volstaan met het aannemelijk maken van uw standpunt met een plausibel verhaal, zult u na omkering, de onjuistheid van stellingen van de inspecteur overtuigend aan moeten tonen.

Is alles geoorloofd?
Heeft de inspecteur een vrijbrief om alles te vragen? Nee, er zijn grenzen! Zo is het opvragen van informatie in de hoop er iets uit te kunnen halen voor de belastingheffing een verboden ‘fishing expedition’. Bovendien heeft u zwijgrecht als sprake is van een dreigende fiscale boete of van strafrechtelijke vervolging. Ten slotte hoeft u fiscale adviezen niet te delen, die blijven tussen u en mij.

Spreken of zwijgen?
Als de inspecteur vragen stelt, is het van groot belang dat u zich op uw positie beraadt. Is er niets bijzonders aan de hand, dan geeft u de inspecteur de gevraagde informatie. Soms kunt u beter zwijgen. De gevolgen van zwijgen kunnen ingrijpend zijn. Spreek dus in elk geval wel altijd met uw adviseur.

Gerbrand van Elten | Senior Belastingadviseur I T 0342 - 47 34 44 | E gvelten@schuiteman.com

www.schuiteman.com