VOORTHUIZEN - Door pensionering van de eigenaren dreigde Voorthuizen haar enige schoenenspeciaalzaak te verliezen. Lisa en Osman Cingil zagen volop kansen en openden, ondersteund door de oud-winkeleigenaren en de Rabobank, Van Os Schoenen.

De nieuwe winkel opende op 12 augustus de deuren aan de Hoofdstraat 153, op tijd voor het winterseizoen. “Het magazijn stond vol met de nieuwe wintercollectie, maar vervolgens kregen we een ongekend lange nazomer en was er nog maanden vraag naar slippers!”, blikt Lisa terug. Desondanks werd het een goed eerste seizoen. Osman: “We zijn bewust voorzichtig begonnen, omdat je als schoenenwinkel twee seizoenen vooruit moet inkopen. Dat betekende dat we soms nee moesten verkopen, maar de vaste, hardlopende merken die men vroeger bij Stoffelsen Schoenen kon vinden, vindt men ook bij ons. Aangevuld met enkele frisse moderne merken.”

Service en advies
Lisa en Osman begonnen weliswaar een nieuwe winkel in een ander pand, maar konden daarbij wel rekenen op de kennis en kunde van het echtpaar Stoffelsen. Lisa: “Zij weten natuurlijk wat werkt, en waar en hoeveel je het beste kunt inkopen. We hebben bewust gekozen voor een zelfstandige winkel, zodat we qua aanbod en werkwijze alle vrijheid hebben. Hoewel mensen steeds vaker online winkelen, zijn er ook veel die bewust kiezen voor de service en het persoonlijke advies van een lokale winkel. Zo lopen senioren vanuit bijvoorbeeld Avondrust gemakkelijk even bij ons in de winkel langs.” Toch kreeg het stel in eerste instantie ietwat sceptische reacties op hun plannen. “Veel mensen zeiden: dat wordt lastig, de banken staan momenteel echt niet te springen”, vertelt Lisa. “Niets was minder waar. Vanaf het eerste contact was de Rabobank enthousiast en meedenkend.”

Direct persoonlijk contact
“We hadden ons plan neergelegd bij de ABN AMRO en de Rabobank. De Rabobank sprong daar meteen positief uit omdat we daar direct persoonlijk contact kregen met accountmanager Bianca Reussink. We kregen zelfs een direct nummer, waardoor we snel konden schakelen. Samen met Bianca hebben we gekeken naar onze plannen en wat nodig was om die te realiseren. Zo hebben we de voormalige dierenwinkel helemaal verbouwd tot een lichte, moderne winkel en hebben we de eerste collecties ingekocht. Via ikgastarten.nl stelden we een ondernemersplan op. Daarbij hield Bianca in de gaten of we niets vergaten. Dat je kapitaal nodig hebt voor de voorfinanciering van btw bijvoorbeeld, dat wisten we niet van tevoren. Het is dan prettig om te weten dat er iemand naast je staat in dat hele proces.”

“Lisa en Osman hadden niet eerder een eigen bedrijf”, vult Bianca aan. “Als bank konden we ons direct in hun plannen vinden, dus de financieringsaanvraag verliep heel soepel. Uiteindelijk bleek zelfs minder financiering nodig dan in eerste instantie was aangevraagd. Ik heb er alle vertrouwen in dat hun vijfjarenplan goed in elkaar zit. Al houden we natuurlijk contact, om te horen hoe het gaat. En of er in de toekomst wellicht verruiming nodig is voor uitbreiding.”

www.rabobank.nl