KOOTWIJKERBROEK/BARNEVELD - ‘Wat kunnen we eigenlijk lenen voor een nieuw bedrijfspand?’ Het was pure nieuwsgierigheid van ondernemer Evert van Middendorp. Toch groeide dat zijweggetje in een gesprek met Rabobankaccountmanager Berry Kraak uit tot een grote stap voor het Kootwijkerbroekse bedrijf. Eind oktober verhuist Miwa Keukens & Interieurs van een bedrijfsverzamelgebouw naar een nieuw, eigen bedrijfspand op de Mercuriusweg in Barneveld.

De planning van Miwa Keukens & Interieurs staat bomvol mooie projecten. Tussendoor zal het tienkoppige team tijd vrij moeten maken voor de naderende verhuizing naar bedrijventerrein Harselaar. Het is kortom een drukke, maar vooral ook leuke tijd. “We hebben er zin in, want op onze huidige locatie lopen we echt tegen grenzen aan”, vertelt Evert van Middendorp, die Miwa twintig jaar geleden oprichtte. “Vanaf het eerste begin hebben we het bedrijf gestaag uitgebouwd. Het begon in een houten schuurtje in Wekerom met voornamelijk meubelen, waarna we in 2010 verhuisden naar onze huidige locatie aan de Wesselseweg. Vanuit onze werkplaats leveren we kwalitatief hoogwaardige maatwerkkeukens en -interieurs aan met name keukendealers, interieurarchitecten en aannemers. Fijn aan deze locatie was toentertijd dat we meer ruimte tot onze beschikking kregen en ook een showroom in konden richten. Maar toen we in 2013 door de overname van een klantenportefeuille met maar liefst 70 procent konden groeien, hebben we die kans natuurlijk gepakt. Inmiddels produceren we grofweg 300 keukens en interieurs per jaar. Tijd dus voor een grotere plek.”

Inzicht in financieringsmogelijkheden
Al sinds de start van zijn bedrijf is Van Middendorp klant bij Rabobank. “In gesprek met accountmanager Berry Kraak kwamen zijdelings onze groeimogelijkheden ter sprake. Met het grove financieringsbedrag dat hij toen noemde zijn we op zoek gegaan.” Het duurde alleen even voordat het nieuwe pand op de Mercuriusweg op hun pad kwam. “Ja, en toen moest ik een jaar na die indicatie mijn woord waarmaken natuurlijk”, lacht Berry Kraak. “Maar zonder gekheid, als Rabobank willen we lokale ondernemers graag verder helpen door groei mogelijk te maken. Bovendien was door onze lange klantrelatie ook duidelijk wat de financiële mogelijkheden waren voor Miwa. Er waren wel zaken die administratief lastiger lagen, zoals de stap van een via vof geëxploiteerde onderneming naar een bv, maar dat is iets wat wij als Rabobank op de achtergrond regelen. De klant moet gewoon snel duidelijkheid hebben zodat hij actie kan ondernemen.” Over die snelheid is Van Middendorp zeer te spreken. “Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Sowieso gaf Berry al vrij snel duidelijkheid en binnen drie weken was het helemaal rond. Nu is het nog een kwestie van verhuizen.” Maar dat is aan de ervaren interieurbouwer wel besteed.

www.rabobank.nl

Berry Kraak (l.) en Evert van Middendorp in de huidige werkplaats van Miwa Keukens & Interieurs.

Miwa produceert maatwerkkeukens en -interieurs voor dealers en de zakelijke markt.

Berry Kraak: “De Rabobank wil lokale ondernemers verder helpen door groei mogelijk te maken.”