BARNEVELD - In 2050 moet onze economie circulair zijn. Rabobank Gelderse Vallei ondersteunt bedrijven die aan de slag willen met nieuwe, circulaire ideeën en businessmodellen.

Dat gebeurt tijdens de tweede editie van de Rabobank Circulair Ondernemen Challenge, die in november van start gaat met een inspiratiebijeenkomst. 

Programma challenge
In die challenge gaan twintig regionale bedrijven op zoek naar mogelijkheden om hun bedrijf (meer) circulair te maken. Ze krijgen daarin ondersteuning van experts. Zo voert KPMG een companyscan uit bij de deelnemende bedrijven om de circulaire kansen in kaart te brengen. En gaan deelnemers in een workshop aan de slag met het vertalen van een circulair idee in een actieplan voor hun bedrijf. Deelnemers leren daarbij ook veel van elkaar. In juni pitchen de bedrijven hun actieplan tijdens een inspirerend slotevent.

Om de transitie naar een meer circulaire economie te ondersteunen heeft Rabobank bovendien een regioscan voor de Foodvalley op laten stellen. Die geeft inzicht in het circulaire eco-systeem van de regio: hoe lopen de afval- en reststromen, waar liggen per sector de kansen? Zo kunnen bedrijven aanhaken op bestaande, circulaire ontwikkelingen en slimme samenwerkingen aangaan.

Business continuiteit
Circulair ondernemen is niet alleen beter voor het milieu, het is ook verstandig met het oog op de continuiteit van je bedrijfsvoering. Grondstoffen worden namelijk steeds schaarser, maatschappelijke opvattingen over grondstofverbruik verschuiven en consumenten accepteren steeds minder de impact van wat je doet op de leefomgeving. Maar de transitie biedt ook volop zakelijke kansen om nieuwe producten en diensten in de markt te zetten en sterke verdienmodellen te ontwikkelen, die je bedrijf sterker en gezonder maken. Daarbij geldt dat de pioniers van nu een voorsprong op concurrenten pakken.

Resultaat
Afgelopen jaar heeft de Circulair Ondernemen Challenge in de Foodvalley gezorgd voor mooie projecten en verbindingen. Bovendien heeft het voor veel energie gezorgd rondom het thema circulair ondernemen, mede door de bijdrage van de enthousiaste deelnemers, zoals Neboplus, G. van Beek & Zn. en TeKa Groep. Daarom komt er nu een vervolg. Daarin trekt Rabobank Gelderse Vallei weer samen op met Rabobank Vallei & Rijn.

Interesse
Voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in deelname, vindt op 19 november een inspiratiebijeenkomst plaats. Daar hoor je meer over de challenge en komen ook oud-deelnemers aan het woord. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via communicatie.gv@rabobank.nl. Dat is geheel vrijblijvend.

Voor deelname aan de Circulair Ondernemen Challenge zelf wordt een bijdrage gevraagd.

www.rabobank.nl/lokale-bank/gelderse-vallei