BARNEVELD - Online een financiering aanvragen, snel duidelijkheid krijgen én je eigen geld liquide houden. Het kan met Rabo Lease. Hiermee kunnen bedrijven aanschafkosten spreiden en maximale financiële ruimte behouden om te groeien.

“Bij leasen denken mensen al snel aan een auto, maar lease is juist een hele aantrekkelijke optie voor bedrijfsmatige investeringen in machines en apparatuur”, vertelt Peter van Koesveld, accountmanager MKB bij Rabobank Gelderse Vallei. Hij heeft al veel lokale ondernemers geadviseerd over Rabo Lease. “Eigenlijk komt de aanschaf van alles met een serienummer daarvoor in aanmerking. Bedrijfswagens uiteraard, maar ook opleggers, hoogwerkers, allerhande apparatuur of industriële machines zoals freesbanken en cnc-machines. Nieuw en gebruikt.”

Wat is het?
“Financial Lease is een lening voor een bedrijfsmiddel – een machine, apparaat of voertuig – waarbij dat middel het onderpand is. Je bent dus zelf eigenaar”, verduidelijkt Peter. “Het bedrijfsmiddel staat op de balans van je bedrijf, waardoor je gebruik kunt maken van fiscale aftrek. Je betaalt maandelijks een vast bedrag en lost zo de aanschaf in twee tot acht jaar af. Daarbij heb je zelf alle vrijheid in waar je het bedrijfsmiddel aanschaft en waar je verzekeringen en onderhoud regelt. Soms is een Operational Lease, waarbij het object niet op de balans staat, een betere oplossing. Uiteraard bieden wij dat ook aan, we adviseren je graag.”
Rabo Lease is nog vrij onbekend merkt hij, maar heeft met name voor ondernemers in het MKB veel voordelen. “Dit is een regio waarin bedrijven vrij behoudend zijn. Men probeert zoveel mogelijk uit eigen zak te betalen. Maar dat is niet altijd slim. Zeker niet als je nog andere investerings- of uitbreidingsplannen hebt of een financieel onzekere toekomst tegemoet gaat. Door te leasen spreid je je maandlasten en houd je je liquide middelen op orde. Inmiddels werken we al enige tijd aan de bekendheid van deze financieringsvorm en zien we dat maar liefst een kwart van de landelijke aanvragen hier uit de regio komt. Niet zo gek, want het is bij uitstek een oplossing voor het MKB, dat hier goed vertegenwoordigd is.”

Gemakkelijk online aanvragen
Rabo Lease is een online tool voor alle ondernemers met een zakelijke rekening bij de Rabobank. Een aanvraag tot 500.000 euro is online snel en eenvoudig geregeld. “Je hoeft geen cijfers van je bedrijf in te dienen. Een factuur of offerte van het object dat je wilt leasen is voldoende. Natuurlijk kijken wij wel naar de kredietwaardigheid van je bedrijf en in hoeverre we verwachten dat je op termijn het maandbedrag kunt blijven betalen. Hiervoor maken we gebruik van externe bronnen en informatie uit onze eigen systemen. In de praktijk wordt ruim 90 procent van de online aanvragen direct goedgekeurd, je hebt dus direct duidelijkheid. In de overige gevallen gaan we graag persoonlijk in gesprek met de klant.”
Soortgelijke lease-constructies worden ook steeds vaker door dealers en leveranciers aangeboden. “Daar zitten regelmatig goede deals bij, maar let wel op dat je niet ongewild tekent voor onderhoudsverplichtingen of andere ongewenste verborgen voorwaarden. Laat een dergelijk aanbod dus altijd vergelijken door je accountmanager, zodat je zeker weet dat je geen appels met peren vergelijkt.”

www.rabobank.nl


 


Peter van Koesveld.